Nonine vinske štraube

Krhki flancati so mnogim še boljši od krofov, saj nas razveselijo s hrustljavostjo. Imamo pisano paleto receptov – nekateri dodajajo kislo smetano, drugi sladko, tako pa jih je v svoji tipični kraški kuhinji cvrla naša nona Rudina. Sestavine so se ji med prsti dobro povezale z obilico belega vina.

Vinske štraube

  • 500 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 50 g hladnega masla
  • zavojček pecilnega praška
  • zavojček vaniljevega sladkorja
  • slabe pol žličke soli
  • 1 jajce + 2 rumenjaka
  • lupinica limone in pomaranče
  • 2 zamaška ruma
  • 250 ml belega vina

Dodatno

  • olje za cvrtje ali mast
  • sladkor v prahu
  • marmelada

Priprava

1. Moko stresemo v skledo in dodamo kocke masla. To s prsti razdrobimo in pomešamo z moko.

2. Nato dodamo vse druge sestavine in zgnetemo gladko testo, vendar ne mesimo predolgo. Skledo pokrijemo s prtičem in testo postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

3. Testo nato razrežemo na manjše kose in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino noževe konice. S koleščkom režemo pravokotnike, jih na sredini zarežemo in en konec ovijemo skozi luknjo.

4. Olje segrejemo. Če uporabljamo cvrt­nik, ga nastavimo na jakost 3 od 4.

5. Preden štraube spustimo v vroče olje, jih še malce potegnemo narazen. Cvremo jih 3 minute in vmes enkrat obrnemo.

6. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z domačimi marmeladami.

Priporočamo še: Rum baba: kvašena sladica, ki navduši s sočnostjo
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana