Krompir v zevnici: obrok, ki je slovenska superhrana

Enostavna, hitra in poceni jed iz enega lonca, ki je zdrava in primerna za vse. Nima glutena, alergenov, jedo jo lahko tudi vegetarijanci in vegani.

Tej stari jedi rečejo tudi krompir v zjvnci, še danes je v zimskih dneh pogosto na jedilniku marsikje v Pivki in okolici. Zelje najprej poskusimo, če se nam zdi prekislo, ga speremo pod vodo. Pri dodani soli pa zelo varčujemo, saj je praviloma dovolj slano že zelje. »Tak obrok je naša slovenska superhrana, zdrav obrok, veganski, vegetarijanski, brezglutenski, brez oreščkov in drugih alergenov. Idealen je za sodobne gospodinje, ker se v enem loncu v manj kot uri skuha vse, tako da je malo pomivanja.« Erika Kovačič še namigne, da lahko izberemo tudi kislo repo.

Sestavine za 4–6 oseb

  • 1 kg krompirja
  • 500 g kislega zelja
  • sol, poper

Zabela

  • 3–4 žlice suhih ocvirkov
  • žlica ali dve masti
Namig: vegetarijanci in vegani si zabelo prilagodijo.

Priprava

1. Krompir olupimo in ga narežemo na večje kose, vzdolžno na četrtine, da dobimo krhlje.

2. V lonec damo krompir, po njem položimo kislo zelje, le malo (ali nič) solimo, popramo in dolijemo vodo, da prekrije zelje. Ko zavre, kuhamo na rahlem ognju še kake tri četrt ure.

3. V kozici na masti počasi in med mešanjem pogrejemo ocvirke. Ko je zelje s krompirjem že na krožniku, zabelimo z do zlatega prepraženimi ocvirki.

Priporočamo še: Izvrstni krofi po receptu Francija Planinca
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana