Danes za kosilo: Krompirjeva juha

Preprosta in poceni juha.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

– 3 večji krompirji
– manjši korenček
– polovica gomolja zelene
– čebula
– 0,5 litra mleka
– liter vode ali jušne osnove
– krepka žlica masla
– sol, koper, poper

Priprava

1. Krompir, korenje, zeleno in čebulo očistimo, narežemo na večje kose in stresemo v lonec. Dodamo maslo in zelenjavo pražimo 5 minut.

2. Prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da prekrije zelenjavo, solimo in pokrito kuhamo do mehkega, približno 20 minut.

3. Ko je kuhano, zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom v redek pire.

4. Zdaj prilijemo toplo mleko, premešamo, začinimo s koprom, poprom.

5. Po juhi ponudimo popečen sir za žar z bučnim oljem in paradižnikovo solato.

6. Različica: Namesto mleka lahko uporabite enako količino vode (ali jušne osnove), pomešano s 4 žlicami kisle smetane.

Koristen nasvet: Del krompirja nadomestite z bučko ali bučo. Na primer, patišonke so za to jed odlične. Imajo gosto belo (nekatere sorte bolj rumeno) sredico z okusom po krompirju, z malo vode in veliko škroba, da skoraj ni opaziti razlike. Zelo priporočam.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Znebimo se paprike

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.