Odprta Kuhinja

Krompirjeva solata s smetanovim hrenom in jajci

Krompirjeva solata s smetanovim hrenom in jajci (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
V tem obdobju se naokoli valjajo cele košare pirhov, hren pa je mogoče kidati z lopato, zato je na mestu, da uporabimo ti dve tradicionalno markantni sestavini. K mesu se tako odlično poda kremna krompirjeva solata s kuhanimi jajci, ki ima zaradi obilice ostrega hrena značaj vaškega pretepača.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 1 čebula
  • 3 pirhi
  • 3 žlice smetanovega hrena
  • korenina hrena
  • rastlinsko olje
  • jabolčni kis
  • sol, poper

Priprava


1. Krompir očistimo in ga z lupino vržemo v večjo kastrolo. Nanj dolijemo toliko vode, da bo ves čas kuhe pod gladino, in solimo z dvema bogatima ščepoma soli. Zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo, lonec pokrijemo in kuhamo 20–30 minut. Kuhanost preverimo z zahrbtnim vbodom z nožem. Če krompir zaštihamo z lahkoto, je kuhan.

2. Vodo odlijemo, krompir pa pustimo v piskru, da se ohladi, nato ga slečemo z nožkom za zelenjavo in narežemo na enako debele rezine.

3. Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na tanke polkolobarje.

4. Pirhe olupimo, po dolgem prepolovimo in narežemo na rezine enake debeline.

5. V večjo skledo stresemo krompir, čebulo in jajca. Dodamo smetanov hren, olje, kis, sol in poper. Ljubitelji posebej ostrih jedi si lahko solato dodatno začinijo s sveže naribanim hrenom.

6. Vse skupaj dobro premešamo, da se okusi povežejo, nato pa solatko postavimo na hladno, kjer naj pridno čaka na velikonočno šunko.

Fotografija: Midva kuhava

Poizkusite še: Kako do neverjetnih odtenkov pastelno modrih pirhov

 

Datum Objave: 19.4.2019 ob 15:04

Več iz te teme:

krompirjeva solatakrompirvelika noč

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.