Krompirjeva solata z rdečo peso in majonezo

Brez krompirja ni krompirjevih počitnic.

Priprava: 30 minut.

Sestavine

– 800 g krompirja za solato, 4 jajca, šopek redkvic
– 4 večje kisle kumarice, 2 rdeči pesi, sol, poper
za preliv
– šopek kopra, 3 fileti inčunov, 8 žlic majoneze

Priprava

1. Rdečo peso damo kuhat v lonec na povišan tlak. Da se zmehča, potrebuje približno 15 minut, od takrat, ko se v posodi ustvari visok tlak.

2. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi, približno 10 minut, da se zmehča.

3. Medtem damo v majhno kozico kuhat jajca. V 10 minutah bodo gotovo trdo kuhana, nato jih pod tekočo mrzlo vodo ohladimo. Tako bodo lepa, brez zelenega obroča in jih bomo lažje olupili.

4. Kuhano zelenjavo vzamemo iz vode in ohladimo.

5. Za preliv v mešalniku ali z vilicami/nožem sesekljamo inčune, koper in lepe liste redkvic. Dodamo majonezo in dobro premešamo.

6. Redkvice in kisle kumarice narežemo na rezine. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Vse stresemo v skledo in prelijemo z majoneznim prelivom. Premešamo. Po potrebi in po okusu prilijemo malo kisa iz kozarca kislih kumaric.

7. Zdaj olupimo jajca, narežemo na četrtine in damo na vrh v skledo.

8. Rdečo peso olupimo nazadnje in narežemo na kocke. Sem in tja jih razporedimo po skledi in zelo narahlo premešamo. Sočno solato ponudimo ob pečeni pleskavici.

Nasvet: Solata je (morda še bolj) odlična naslednji dan, ko se sestavine povsem prepojijo s prelivom.

Naredimo vnaprej: Predvidevam, da imate na praznični dan malo več časa za kuho. Vsekakor pa si tudi za to jed lahko marsikaj pripravite vnaprej. Denimo, skuhajte krompir v olupku in ga shranite v hladilniku. Podobno skuhajte rdečo peso in jajca. Naslednji dan vse olupite, narežite in sestavite solato. V 10 minutah boste gotovi.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Lazanja z ribami

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana