Krompirjeva zloženka, ki bo zaznamovala mrzel zimski čas
Čeprav se vam morda zdi, da ste krompir spekli že na vse možne načine, nam je uspelo najti še enega. Tokrat bomo to priljubljeno sestavino po tiktok zgledu gratinirali in tako poskrbeli za ultimativno krompirjevo zloženko, ki jo velja pripraviti takrat, ko si zaželite zvrhan krožnik udobja.
Izraz »comfort food« ima v našem jeziku lepo ustreznico kot hrana, ki nam je lahko v uteho. In tale gratiniran krompir vam bo zares polepšal še tako turoben zimski dan. Takšen, kot je na primer današnji. Zato predlagamo, da kar zgrabite pekač za lazanjo poljubne oblike in začnete z receptom, ki sicer od nas zahteva kakšno minuto več od običajnega pečenega krompirja. A prepričani smo, da bo trud poplačan.
Tiktok krompirjeva zloženka
- 300 g krompirja
- cel strok česna
- 200 ml mleka
- 3 žlice moke
- dve skodelici ribanega sira
- česen v prahu
- poper
- provansalska zelišča
- koščki slanine
Priprava
- V pečici najprej spečemo cel strok česna. Ta bo pri 220 stopinjah Celzija nared v 10 minutah. V tem času olupimo krompir in ga narežemo na enakomerno debele kolobarje. Zložimo jih v naoljen pekač, kot to lahko vidite v zgornjem videu.
- Na štedilniku segrejemo ponev, vanjo dodamo maslo in ga raztopimo. Dodamo moko in jo prelijemo z mlekom ter konstantno mešamo, da dobimo gost bešamel. Vmešamo iztisnjen pečen česen, začimbe in skodelico sira. Premešamo in zmes prelijemo čez krompir.
- Čez vse skupaj potresemo preostalo skodelico sira in koščke slanine. Pekač prekrijemo z aluminijevo folijo ter ga postavimo v pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo 45 minut, nato folijo odkrijemo in pekač vrnemo v pečico, da se skorja zlatorjavo zapeče.
Onaplus.si: To je najbolj zdrav citrus, pravijo strokovnjaki (uničuje rakave celice)