Odprta Kuhinja

Krompirjeva zloženka, ki bo zaznamovala mrzel zimski čas

Gratiniran krompir, ki vas bo navdušil. (Foto: bhofack2/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Jed, ki jo je najbolje pripraviti na kakšen turoben zimski dan, ko na krožniku potrebujemo nekaj, kar nam bo v uteho.

Čeprav se vam morda zdi, da ste krompir spekli že na vse možne načine, nam je uspelo najti še enega. Tokrat bomo to priljubljeno sestavino po tiktok zgledu gratinirali in tako poskrbeli za ultimativno krompirjevo zloženko, ki jo velja pripraviti takrat, ko si zaželite zvrhan krožnik udobja.

Izraz »comfort food« ima v našem jeziku lepo ustreznico kot hrana, ki nam je lahko v uteho. In tale gratiniran krompir vam bo zares polepšal še tako turoben zimski dan. Takšen, kot je na primer današnji. Zato predlagamo, da kar zgrabite pekač za lazanjo poljubne oblike in začnete z receptom, ki sicer od nas zahteva kakšno minuto več od običajnega pečenega krompirja. A prepričani smo, da bo trud poplačan.

Tiktok krompirjeva zloženka

 • 300 g krompirja
 • cel strok česna
 • 200 ml mleka
 • 3 žlice moke
 • dve skodelici ribanega sira
 • česen v prahu
 • poper
 • provansalska zelišča
 • koščki slanine

Priprava

 1. V pečici najprej spečemo cel strok česna. Ta bo pri 220 stopinjah Celzija nared v 10 minutah. V tem času olupimo krompir in ga narežemo na enakomerno debele kolobarje. Zložimo jih v naoljen pekač, kot to lahko vidite v zgornjem videu.
 2. Na štedilniku segrejemo ponev, vanjo dodamo maslo in ga raztopimo. Dodamo moko in jo prelijemo z mlekom ter konstantno mešamo, da dobimo gost bešamel. Vmešamo iztisnjen pečen česen, začimbe in skodelico sira. Premešamo in zmes prelijemo čez krompir.
 3. Čez vse skupaj potresemo preostalo skodelico sira in koščke slanine. Pekač prekrijemo z aluminijevo folijo ter ga postavimo v pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo 45 minut, nato folijo odkrijemo in pekač vrnemo v pečico, da se skorja zlatorjavo zapeče.

image_alt
Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino

Onaplus.si: To je najbolj zdrav citrus, pravijo strokovnjaki (uničuje rakave celice)

 

Datum Objave: 19.1.2024 ob 06:01

Več iz te teme:

prilogakrompirgratiniran krompir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.