
Puhaste blazinice v omaki za prste obliznit!
Sestavine (za 6 oseb)
Krompirjevi njoki
– 1 kg krompirja
– 300 g moke (pol gladke in pol ostre)
– 2 jajci
– 80 g masla
Omaka
– 400 g češnjevega paradižnika
– pest sveže bazilike
– 5 strokov česna
– sol in poper
– 1 žlička sladkorja
Priprava
1. Krompir skuhamo v oblicah, ga odcedimo, olupimo in pretlačimo skupaj z maslom.
2. Počakamo, da se pretlačen krompir nekoliko ohladi in mu primešamo obe jajci, nato pa vmesimo še moko. Ne dodamo vse moke naenkrat, saj je količina odvisna tudi od posamezne moke in velikosti jajc. Najprej zamesimo s polovico, ostalo dodamo postopoma. Mesimo nežno in hitro, sicer bodo njoki zbiti.
3. Testo za njoke razdelimo na 4 enake dele, jih oblikujemo v svaljke in enakomerno narežemo in oblikujemo. Kuhamo v osoljeni vodi le toliko časa, da priplavajo na površje.
3. Češnjev paradižnik prebodemo s konico noža in stresemo na vročo ponev, pokapamo z oljčnim oljem, potresemo s sladkorjem in pražimo par minut. Solimo in popramo po okusu. Dodamo nariban česen, njoke in baziliko ter premešamo. Takoj postrežemo.
Namig: Tako pripravljene njoke lahko prestavite v ognjevarno posodo, posujete s sirom in jih gratinirate v pečici.
Priporočamo branje: Na obisku: Posestvo in ekološka kmetija Bajer (1. del)
Naslovna fotografija: Thinkstock