Odprta Kuhinja

Krompirjevi potlačenčki: mladi krompir, kot ga obožujemo (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Mi smo vsi malo kot koloradski hrošči: v tem času nas neustavljivo privlači krompir. Ugotovili smo, da nikoli ne bo zmanjkalo zanimanja za recepte s prvimi mladimi gomolji, pa smo se odločili, da predstavimo svojo različico hrustljavosti iz pečice. Ob pripravi smo se tudi blazno sprostili in se rešili notranje napetosti.


V obtoku je malo morje nasvetov, kaj storiti, da bo krompir iz pečice zares hrustljav. Najnovejšega sta nam podala Tjaša in Blaž (Midva kuhava) in se nanaša na uporabo sode bikarbone.

Naš način pa je malo manj biokemijski, zanaša se na uporabo surove sile. Znano namreč je, da pri krompirju v resnici hrustajo robovi – torej se moramo potruditi, da jih ustvarimo čim več. Mnogi to dosežejo tako, da krompir čim bolj skuhajo in ga potem mikastijo v skledi, mi pa drugače: vsakega posebej pomečkamo in sploščimo na podobno debelino, potem pa to vse skupaj premažemo še z dodatkom, brez katerega ni hrustljavosti: maslom (ali oljčnim oljem), ter potresemo s parmezanom, ki doda nekaj umami okusa.

Kajti, moramo si priznati: prvi mladi krompirji so neverjetno seksi – ampak še precej vodeni, pravo nasprotje okusa gomoljev, ki so se v kleti nekaj mesecev starali in gostili.

Vemo, vemo: ne pričakujemo nagrade za izvirnost tega recepta. Dobro nam je delo že to, ko smo mečkali krompirje: pri vsakem si predstavljajte, da mečkate in tlačite neko skrb, strah, negotovost, malo jezo ... in bo to postalo kosilo tedna, če ne meseca!

Krompirjevi potlačenčki  • 12 mladih krompirčkov velikosti majhnega jajca

  • voda

  • za majhno pest soli

  • za manjšo skledico naribanega parmezana

  • 50 g masla


Priprava


1. Krompirčke v veliki skledi vode dobro umijemo in odrgnemo, kožice ni treba odstraniti. Na koncu vse skupaj splaknemo še pod curkom vode.

2. Krompir preložimo v lonec, v katerem ga bomo kuhali, dolijemo toliko hladne vode, da sega dva prsta nad krompir, dodamo kar precej soli, da nam ne bo med kuhanjem razpokal, in pristavimo. Ko zavre, na zmernem ognju kuhljamo kakih 20 minut: krompirčki morajo biti mehki.

3. Ko krompir zavre, vključimo pečico na 200 stopinj.

4. Kuhane krompirje odcedimo in pustimo, da se odparijo, nato jih razporedimo na pekač iz pečice, obložen s peki papirjem, vsak mora imeti še nekaj prostora okrog sebe.

5. Na majhnem ognju razpustimo maslo in naribamo parmezan.

6. S kozarcem z ravnim dnom zdruznemo vsak krompirček posebej, da dobimo nekakšne zrežčiče.

7. Vsakega dobro premažemo z maslom (lahko tudi z oljčnim oljem), posujemo s parmezanom in porinemo v razgreto pečico. Pustimo, da se peče najmanj 20 minut na srednjem vodilu, robovi krompirčkov morajo karamelizirati.

8. Preden postrežemo, lahko posujemo z narezanim svežim peteršiljem,

9. To je lahko priloga na primer pečenemu piščancu ali pa kar večji del lahkotnega obroka, za katerega damo na mizo še dobro ohlajeno kumarično solato z jogurtovim prelivom s česnom in zelišči.
Priporočamo še: Z mojstrom obdelave lesa: tega ne smete početi z lesenimi kuhalnicami

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 5.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

videopečen krompirparmezanmladi krompirkrompirjevi potlačenčki

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.