Kruh z drožmi, koprivami in pivom

Odkar sem odkrila, da pivo ni le temno ali svetlo, radovedno preizkušam vse sorte piv ne glede na letni čas.

Sestavine

– 50 g droži (starterja)
– 170 g piva
– 40 g vode
– 10 g javorjevega sirupa ali drugega tekočega sladila
– 200 g presejane polnozrnate moke
– 20 g prosene moke
– 150 g bele moke
– 30 g kopriv
– 10 g soli

Priprava

1. V veliki skledi z leseno žlico zmešamo pivo, sladilo, vodo in starter, dodamo moko in ne mešamo preveč, le toliko, da se moka navlaži in poveže v testo.

2. Pokrijemo s prtičem. Čez pol ure dodamo sol in fino narezane koprive ter pregnetemo (pomečkamo) le s prsti, ne da bi testo obračali in pritiskali z dlanmi ob podlago, kot se to po navadi dela. Ko so vse koprive pognetene, spet pustimo počivati pol ure.

3. Zdaj pride raztezanje: od tri- do štirikrat testo razvlečemo v razmaku približno pol ure. Najprej bo testo vlažno in se bo trgalo, že po drugem raztezanju se bo poznalo, da je gluten razvit, in bo testo vedno bolj elastično.

4. Testo obdelujemo v skledi. Z eno roko primemo rob testa in ga raztegnemo, nato zapognemo čez kepo. Tako ga raztegnemo z vseh strani. Pokrijemo in pustimo pol ure.

5. Po treh ali štirih raztezanjih preložimo kepo testa v vzhajalno košarico ali v skledo, obloženo s pomokano krpo. Za pomokanje uporabimo ostro pšenično ali riževo moko. Skledo damo v plastično vrečko in postavimo v hladilnik za 8–12 ur.

6. Pečico vključimo na maksimalno temperaturo, ki jo, ko se ogreje, znižamo na 230. Hlebček zvrnemo v pekač in po vrhu večkrat zarežemo. V pečico damo posodico z vodo.

7. Kruh pečemo približno 40 minut pri 230 stopinjah.

8. Dinamika peke gre lahko takole: popoldne naredimo testo, ga vsake pol ure razvlečemo, kar traja približno tri ure, damo čez noč v hladilnik in zjutraj spečemo.

Preberite še: Pecljev in koščic nikar ne mečite v smeti
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed