Bombetke s krompirjem, ki ostanejo dlje časa sveže

Fletni hlebčki, ki jih odlikujeta sočnost in mehkoba. Čeprav se v njih skriva zajeten del krompirja, se v okusu prav nič ne občuti. Zaradi njega pa veliko dlje ostanejo sočne.

Bombetke bodo na pikniku deležne hvale, naj bo kot podlaga čevapčičem ali puhasto pomakalo v golaž. So tudi odlična ideja, če nam po kosilu ostane kaj krompirjevega pireja.

Bombetke s krompirjem

  • 550 g moke
  • 300 g olupljenega krompirja
  • žlica sladkorja
  • vrečka suhega kvasa
  • 250 ml mleka
  • 60 g zmehčanega masla
  • 2 žlički soli

Priprava

1. Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo do mehkega.

2. Po kuhanju ga pustimo v cedilu, da se dobro odpari.

3. Krompir pretlačimo in pustimo, da se ohladi do mlačnega.

4. V toplo mleko stresemo žlico sladkorja in vrečko suhega kvasa ter premešamo.

5. Dobljeno zmes prilijemo k mešanici moke in soli. Vse skupaj zmešamo še s krompirjem in začnemo gnesti. Vmes postopoma dodajamo še zmehčano maslo.

6. Ko testo postane lepo gladko, ga oblikujemo v kepo.

7. Posodo s testom tesno pokrijemo s prozorno folijo. Testo naj vzhaja, da se njegova prostornina podvoji – približno uro.

8. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

9. Iz testa oblikujemo 12 bombetk in jih razporedimo po pekaču.

10. Pekač pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da bombetke vzhajajo 20 minut.

11. Pečemo jih 15–20 minut, da se lepo zlato rumeno obarvajo.

12. Še vroče premažemo z maslom.

Krompir v kruhu poskrbi, da je ta bolj sočen.
Priporočamo tudi: Krompirjeva pogača
Deloindom.si: Recept za doma narejeno naravno sredstvo proti plevelu
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana