Mlečne banane: najbolj puhast kruh za počitniški zajtrk

To je jutranja nežnost. Pri počitniškem zajtrku puhast beli kruh nikakor ne sme manjkati – je namreč odličen pajdaš jajcem ter vsem sladkim, mlečnim in mesnim namazom.

Kar ga ostane za kosilo, ga vsi z veseljem pomlatimo ob mesu z žara, pa tudi ob kaki juhici ali ribjih jedeh. Pred časom sva pripravila recept za nama najljubšo obliko, istrske bige, in zanj dobila mnogo pohval. Ker sva na letošnje počitnikovanje pozabila vzeti primeren model, sva bila primorana improvizirati in sva iz enakega testa spekla prikupne mlečne banane.

Mlečne banane

  • 500 g bele pšenične moke tip 500
  • vrečka suhega kvasa
  • 90 g kisle smetane
  • 250 ml toplega mleka
  • zvrhana žlička soli
  • žlica sladkorja
  • 50 ml olja

Premaz

  • jajce
  • 3 žlice mleka

Priprava

1. V večjo posodo stresemo moko in v sredino izkopljemo jamico. Vanjo vsujemo suhi kvas, olje, kislo smetano, sol in sladkor. Na koncu prilijemo še toplo mleko.

2. Vse skupaj premešamo, nato pa pregnetemo v voljno testo. Posodo pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da testo kakšno uro vzhaja na toplem.

3. Vzhajano razvaljamo v kačo, ki jo razdelimo na 10 enakih delov. Vsak del oblikujemo v kroglico, vse kroglice pa pokrijemo in pustimo vzhajati 10 minut.

4. Nato jih razvaljamo v pravokotnik in tesno zvijemo v palačinko.

5. Zvitke prestavimo v pekač in jih nanizamo skupaj.

6. Banane pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut na toplem.

7. Peka: pečico segrejemo na 180 stopinj.

8. Jajce sklofamo s tremi žlicami mleka in premažemo banane.

9. Postavimo jih v pečico in pečemo 25 minut.

10. Po peki naj bige počakajo še 5 minut na pekaču, pokrite s čisto in suho krpo.

11. Potem jih prestavimo na rešetko in pustimo, da se tam shladijo.

Priporočamo še: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed