Odprta Kuhinja

Kruhovi cmoki z gobovim golažem

Fresh Bavarian bread dumplings with mushroom gravy sauce.
Odpri galerijo
A+   A-
Klasika, ki si jo najraje privoščimo v kakšni dobri stari gostilni, je lahko tudi na vaši mizi.



Namesto govejega golaža ali piščančjega paprikaša si privoščimo gobovo jed, ki jo pripravimo na podoben način. Če nimamo svežih gob, vzamemo šampinjone, v jed pa za še boljši okus in aromo dodamo nekaj ščepcev posušenih jurčkov, če jih imamo. Ker bomo dodali krompir, bo golaž ravno prav gost in krepak, da ga lahko ponudimo kot samostojno jed, sicer pa bodo kruhovi cmoki odlična priloga.

Sestavine


Kruhovi cmoki
- ½ kg starega kruha
- ½ l mleka
- 3 jajca
- čebula
- česen
- peteršilj
- sol, poper

Gobov golaž
- 500 g mešanih gob (lahko tudi samo šampinjoni)
- 3 krompirji
- 1 skodelica narezane rumene buče
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- 3–4 stroke česna
- 1 lonček kisle smetane
- 1 dl suhega belega vina
- olje, sol, poper, lovorjev list, majaron, kumina, šopek peteršilja

Priprava


1. Za cmoke: Kruh, narezan na kocke, namočimo v mleku, dodamo prepraženo čebulo, jajca in začimbe. Če je masa preredka, primešamo še krušne drobtine. Oblikujemo dolg cmok, ga zavijemo v alufolijo in položimo v vrelo vodo. Kuhamo 20 minut. Lahko pa z mokrimi rokami oblikujete tudi posamezne cmoke (če imate dovolj gosto maso) in jih kuhate v vreli vodi približno 15 minut.

2. Za golaž: Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan korenček. Dodamo očiščene in na lističe narezane gobe ter strt česen. Premešamo in na hitro prepražimo, da česen zadiši. Dodamo na kocke narezan krompir in bučo, zalijemo z vinom in dodamo začimbe. Zalijemo z vodo, toliko, da je vse pokrito. Kuhamo, dokler se krompir in buča ne zmehčata. Dodamo smetano, premešamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

3. Golaž serviramo s še toplimi cmoki. Dober tek!
Priporočamo še: Nepozabna paradižnikova omaka po receptu italijanskega kuharja s tremi michelinkami

Fotografija je simbolična: Getty Images
Datum Objave: 29.9.2019 ob 09:09

Več iz te teme:

brezmesne jedigobekruhovi cmokigobov golaž

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja