Kuharske osnove z Neli in Leo: mehki goveji zrezki v naravni omaki
Odpri galerijo
A+ A-
Čista klasika slovenskih kosil, včasih jih imenujemo tudi v osnovni omaki. Pri tem receptu je ves čar v tem, da zrezki nikakor ne smejo biti trdi.
Sestavine
- 600–800 g govejega stegna
- 1–2 žlici moke
- 2 žlici olja
Omaka
- 150 g čebule
- žlica moke
- 0,5 l juhe
- velik strok česna
- sol, poper
Priprava
1. Zrezke rahlo potolčemo samo po eni strani, tako jih bomo dodatno stanjšali. Če se mesa držijo ovojnice in ima druge ostanke medmišičnega tkiva (beli deli), to lahko obrežemo ali pa samo nekajkrat zarežemo, kajti med peko se krčijo in zrezki se ukrivijo.
2. Zrezke popivnamo s papirnato brisačko, posolimo in pomokamo po tisti strani, ki ni potolčena: najlažje je, če moko nasujemo v krožnik.
3. Čebulo drobno nasekljamo.
4. V široki ponvi na močnem ognju segrejemo maščobo, nato zrezke z obeh strani na hitro opečemo (najprej nepomokana stran), toliko, da se začenja kazati barva: minuta do dve. Naenkrat jih pečemo le toliko, kot jih gre v ponev, ne da bi se prekrivali.
5. Tako predpripravljene preložimo v drugo posodo, pokrijemo in hranimo na toplem.
6. Na isti maščobi svetlo prepražimo sesekljano čebulo, proti koncu dodamo narezan česen, toliko, da zadiši, nato poprašimo moko, znova vse skupaj prepražimo, da porumeni, zalijemo z juho in zavremo.
7. Zdaj dodamo opečene zrezke in močno zmanjšamo ogenj. Pokrijemo in dušimo toliko časa, da se zmehčajo: na močnem ognju bodo otrdeli, na majhnem se bodo dušili, zato si moramo vzeti čas: zagotovo bodo mehki kot maslo po dveh urah. Na koncu dodamo začimbe: poper, več soli, če je treba. Omako lahko tudi pretlačimo, ni pa nujno.
Priporočamo tudi: Piščanec v gorčični omaki z grahom – preprosta in slastna jed, primerna tudi za začetnike
Datum Objave: 19.5.2023 ob 11:05