Kuharske osnove z Neli in Leo: miške z bučkami – nevaren recept, kajti človek bi kar jedel in jedel
Pride čas, ko je na vrtovih vsega preveč – in bučke ostajajo pozabljene, skrite med listjem v miru rastejo in se debelijo, dokler nenadoma niso več bučke, ampak velike debele buče z debelo, temno kožo. Pametni ljudje vedo, da je tudi te mogoče zelo dobro porabiti. Neli Selan nas je opozorila na miške – prav te so, pravi, pri njih delali iz teh bučk, ki so pobegnile izpod nadzora. In kot se rado zgodi: takrat, ko malo pričakuješ, pravzaprav veliko dobiš.
Miške z bučkami
- 4 zelene bučke (1 kg)
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 2 žlici bele moke
- 2 žlici zdroba
- 50 g naribanega sira
- sveži peteršilj
- poper
- olje za cvrtje
Priprava
1. Bučke operemo in nastrgamo s strgalnikom, z lupino vred. Solimo in pustimo stati 30 minut, da spustijo vodo.
2. Bučke nato ožamemo.
3. Iz beljakov naredimo sneg: med stepanjem dodamo ščepec soli, da bo še bolj čvrst.
4. Bučkam dodamo nariban sir, nasekljan peteršilj, moko, zdrob, rumenjaka in zmešamo. Če je zmes še preveč mokra za oblikovanje, primešamo še malo zdroba ali moke.
5. Segrejemo olje na srednjo temperaturo za cvrtje, okoli 170 stopinj Celzija.
6. V zmes na koncu nežno vmešamo še stepena beljaka.
7. Ocvremo: ko je olje primerno vroče, vanj pomočimo žlico, nato zajamemo zmes in miško spustimo v olje ter svetlo ocvremo.
Namig: Gospodinje ta recept rade uporabijo za bučke, ki so jim na vrtu ušle in preveč zrasle. Te je bolje olupiti in postrgati pečke, ki so že kar velike.
Priporočamo še: Jed iz krompirja, ki bo ob skledi solate odlično kosilo
Naslovna fotografija: Črt Piksi