Odprta Kuhinja

Kuharske osnove z Neli in Leo: miške z bučkami – nevaren recept, kajti človek bi kar jedel in jedel

Našo serijo o receptih, ki jih mora poznati vsak kuhar, zlasti pa tisti, ki je frišno pečen, nadaljujemo malo drugače: zdaj niso v ospredju tehnike, ampak sestavina. Brez bučk namreč ni poletne kuharije. Z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana smo staknili glave in izbrali recepte, v katerih se pokaže vsestranskost te zelenjave, ki bo zdaj kraljevala na vrtovih.
Odpri galerijo
A+   A-
Okus teh mišk, ki ga oplemenitimo z nekaj sira, je tako božanski, da bi se jih človek najedel do onemoglosti.


Pride čas, ko je na vrtovih vsega preveč – in bučke ostajajo pozabljene, skrite med listjem v miru rastejo in se debelijo, dokler nenadoma niso več bučke, ampak velike debele buče z debelo, temno kožo. Pametni ljudje vedo, da je tudi te mogoče zelo dobro porabiti. Neli Selan nas je opozorila na miške – prav te so, pravi, pri njih delali iz teh bučk, ki so pobegnile izpod nadzora. In kot se rado zgodi: takrat, ko malo pričakuješ, pravzaprav veliko dobiš.


Miške z bučkami



  • 4 zelene bučke (1 kg)

  • 2 rumenjaka

  • 2 beljaka

  • 2 žlici bele moke

  • 2 žlici zdroba

  • 50 g naribanega sira

  • sveži peteršilj

  • poper

  • olje za cvrtje


Priprava


1. Bučke operemo in nastrgamo s strgalnikom, z lupino vred. Solimo in pustimo stati 30 minut, da spustijo vodo.


2. Bučke nato ožamemo.


3. Iz beljakov naredimo sneg: med stepanjem dodamo ščepec soli, da bo še bolj čvrst.


4. Bučkam dodamo nariban sir, nasek­ljan peteršilj, moko, zdrob, rumenjaka in zmešamo. Če je zmes še preveč mokra za oblikovanje, primešamo še malo zdroba ali moke.


5. Segrejemo olje na srednjo temperaturo za cvrtje, okoli 170 stopinj Celzija.


6. V zmes na koncu nežno vmešamo še stepena beljaka.


7. Ocvremo: ko je olje primerno vroče, vanj pomočimo žlico, nato zajamemo zmes in miško spustimo v olje ter svetlo ocvremo.


Namig: Gospodinje ta recept rade uporabijo za bučke, ki so jim na vrtu ušle in preveč zrasle. Te je bolje olupiti in postrgati pečke, ki so že kar velike.

Našo serijo o receptih, ki jih mora poznati vsak kuhar, zlasti pa tisti, ki je frišno pečen, nadaljujemo malo drugače: zdaj niso v ospredju tehnike, ampak sestavina. Brez bučk namreč ni poletne kuharije. Z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana smo staknili glave in izbrali recepte, v katerih se pokaže vsestranskost te zelenjave, ki bo zdaj kraljevala na vrtovih.
Našo serijo o receptih, ki jih mora poznati vsak kuhar, zlasti pa tisti, ki je frišno pečen, nadaljujemo malo drugače: zdaj niso v ospredju tehnike, ampak sestavina. Brez bučk namreč ni poletne kuharije. Z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana smo staknili glave in izbrali recepte, v katerih se pokaže vsestranskost te zelenjave, ki bo zdaj kraljevala na vrtovih.

Priporočamo še: Jed iz krompirja, ki bo ob skledi solate odlično kosilo

Naslovna fotografija: Črt Piksi





Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: