Kultna solata caprese – z več žmohta
Odpri galerijo
A+ A-
Se vam ne zdi, da je pri hrani z žara večen problem, kaj postreči zraven, da ne bo vedno enako in dolgočasno. Znamenita solata caprese je slavospev preprostosti in dobra izbira.
Solata caprese
Preliv
- 3 žlice balzamičnega kisa
- žlica sojine omake (manj slane)
- 4 nepolne žlice dižonske gorčice
- po 1 drobno narezana šalotka in srednje velik strok česna
- po 1 dl oljčnega in navadnega repičnega olja
- 1/2 žličke soli (poskusite, zaradi sojine omake)
- 1/2 žličke mletega popra
Solata
- 4 veliki, čim bolj zreli in mesnati paradižniki (ali 1 kg)
- 2 žlički soli
- 3 žlice oljčnega olja
- manjši šopek bazilike
- 500 g čim boljše mocarele, če je mogoče, bivolje
Priprava
1. Pripravimo preliv, tako da preprosto pomešamo vse sestavine in močno stresamo, dokler se čim bolj ne razporedijo. Nastala ga bo zajetna količina, pomeni: naredili ste ga še za nekaj naslednjih piknikov, kajti v hladilniku, dobro zaprt, zdrži vsaj dva meseca – le pred vsako uporabo ga znova dobro pretresite.
2. Paradižnik, ki ga pred tem nimamo v hladilniku, narežemo: večje, mesnate, na kolute in potem še na pol, manjše, recimo češnjevce, če uporabljamo te, na polovico. Preložimo jih v cedilo in posujemo z dvema nepolnima žličkama soli, z roko pomešamo, da se sol razporedi. Pod cedilo postavimo posodo in damo na stran za pol ure. V tem času se bo v posodo nateklo nekaj soka, ki ga bo iz paradižnika izvlekla sol.
3. Od pripravljenega preliva vzamemo kak deciliter in ga pomešamo z dvema žlicama ulovljenega paradižnikovega soka, ta bo dodatno ojačal okus preliva, preostali sok zavržemo, ker je slan. Znova močno pomešamo in v enakomernem curku prilivamo dodatno oljčno olje, da se čim bolj približamo konsistenci emulzije.
4. Paradižnik in sir lično razporedimo na pladenj, enakomerno pokapamo s prelivom, dodatno po potrebi popramo, na koncu pa posujemo z natrganimi lističi bazilike.
Namig: Taka solatka je fantastična tudi kot obloga za popečen kruhek, najbolje drožni.
In še: Če bi želeli dodati še malo čebule, jo narežite na kocke in prej za pol ure namočite v ledeno vodo, da ji odvzamete ostrino. Tako ne bo prevpila solate.
Priporočamo tudi: Tedenski jedilnik: jedi, ki jih pripravljamo okoli prvega maja
Besedilo R. O. K.
Fotografija: YelenaYemchuk/Getty Images
Deloindom.si: Recept za doma narejeno naravno sredstvo proti plevelu
Datum Objave: 1.5.2023 ob 07:05