Kultne jedi: fish & chips

Fish & chips. Ribe & krompirček. Kultno & zelo angleško. Po preteklost in sedanjost te jedi smo se zagnali v London, kam pa drugam. Tam najdemo Sutton & Sons Fish and Chips. Letos so bili med dobitniki nagrade za najboljše ribe s krompirjem.

Če ste bili v Angliji, ste jih zagotovo pokusili. Med lanskim obiskom Londona so mi najbolj ostale v spominu tiste, ki so jih postregli v kiosku pod Londonskim mostom. Tik ob znani tržnici Borough, kjer je del namenjen kuhinji na prostem, je pod most stisnjen (precej neugleden, moram priznati) kiosk – v njem strežejo nekaj pijače, seveda pa je glavna zvezda fish & chips. In to kakšne! A zaman smo jih klicali, tja pod ikonični most, zato pa po nekaj poskusih odkrili pravo zlato jamo podatkov o tej kultni jedi, kajti povezali smo se z restavracijo, ki se je letos na Otoku znašla med petnajstimi najboljšimi ponudniki rib s krompirjem.

Priporočamo še: Kultne jedi: melanzane alla parmigiana

Med najboljšimi na Otoku

To je londonska restavracija Sutton & Sons Fish and Chips. »Družinska restav­racija, ki deluje več kot 20 let, združuje, kakor pravijo, najboljšo tradicionalno hrano z modernim občutkom za podrobnosti,« je bilo zapisano v obrazložitvi žirije, ki je Sutton & Sons letos uvrstila med najboljše. Porcija rib s krompirjem stane pri njih 10,50 funta, in to v vseh treh podružnicah – prva je v severnem Londonu, druga v Islingtonu, tretja v osrednjem Hackneyju.

»Sutton & Sons ponuja poleg tradicionalnih rib s krompirjem še raznolik jedilnik jedi na žaru in morskih jedi, imamo pa prav tako veganski jedilnik. Danny in Hana Sutton sta pred 20 leti začela sodelovati s prodajalci rib, ki še danes zalagajo vse tri restavracije v verigi,« pojasnijo v restavraciji. In nadaljujejo takole: »Danny Sutton rad vse dela z rokami. Tako že krompir, ki ga strežemo, olupimo sami in po posebnem receptu pripravimo maso, v kateri povaljamo ribe. Hana Sutton pa dela vse vložnine in kisle kumarice, ki so nepogrešljiv spremljevalec naših obrokov,« pravijo in že malo nakažejo, s čim še lahko postrežemo slavno kombinacijo ribic in krompirja.

Danny in Hana Sutton, Sutton & Sons (Foto: arhiv Sutton & Sons)

Prvič: okoli leta 1860

In zdaj, pogled v zgodovino: kakor pravijo v restavraciji Sutton & Sons, so prve ribe v Britaniji ocvrli v 16. stoletju, sem pa so jih prinesli potomci judovskih priseljencev, ki so prišli iz Španije in Portugalske. »Zasluge za ocvrt krompirček si lastijo Francozi in Belgijci. Krompir pa, seveda, izvira iz južnoameriških Andov, od koder so ga prinesli v Evropo. Prvič je bila kombinacija rib s krompirjem v Angliji zabeležena okoli leta 1860, ko je judovski priseljenec Joseph Malin odprl prodajalno s tema dvema jedema. Odtlej so ribe s krompirjem ena najbolj priljubljenih jedi v Združenem kraljestvu,« pravijo sogovorniki.

Krompir, kis in sol

Največkrat gre za atlantsko polenovko in vahnjo, medtem ko za krompir najraje uporabljajo sorto maris piper. »Priloga je pogosto grahov pire, mora pa biti zraven tudi rezina limone, s katero poškropimo ribo. Poleg tega ne smeta manjkati sol in kis, oboje postrežemo s krompirjem,« v Sutton & Sons razjasnijo majceno dilemo, zakaj je na mizi skorajda vsakega puba – tam poleg pijače strežejo tudi hrano – še prostorček, ki ga zavzemata sol in kis: »Dostikrat pa zraven ponudimo še vloženo čebulico in jajca.«

In kdaj Angleži najraje posežejo po ribi s krompirjem? »Pravzaprav kadarkoli, ampak največkrat ob petkih. Ta jed je zelo priljubljena tudi ob veliki noči. V sodobnem svetu pa je postala zaželen prigrizek takrat, ko se noč v pubu zavleče do poznih jutranjih ur,« še razkrijejo naši sogovorniki.

Čeprav je ta jed neločljivo povezana z Veliko Britanijo, pa ima veliko različic, predvsem glede na to, ali bi jo naročili na severu ali jugu, na vzhodnem ali zahodnem delu otočja. Že ribe, na primer: ob vzhodni obali lovijo vahnje, ob zahodni polenovke, ponekod pa dobite tudi ribo, ki jo pri nas poznamo kot plošča. Tudi pri maščobi za cvrtje je kar precej razlike: na jugu kraljestva vedno vzamejo rastlinsko olje, na severu, presenetljivo, svinjsko mast ali goveji loj. Pa še nekaj je zanimivo: ta hrana, ki jo povezujemo z angleškim delavskim razredom, se vseeno umika, vsaj sodeč po številu stojnic, kjer jo strežejo.

Ribe s krompirčkom

Približek slavnega fish & chips. Za 4 osebe.

  • 4 fileji osliča (brez kože)
  • 4 veliki krompirji
  • 4 žlice moke
  • 3 žlice koruznega škroba (gustina)
  • žlička pecilnega praška
  • 1 dl temnega piva
  • 1 dl mineralne vode
  • sol, poper
  • olje za cvrtje

Priprava

1. Če so ribe zamrznjene, jih odmrznemo.

2. Zmešamo moko, škrob, pecilni prašek, sol in poper. Potem dodamo tekočino, torej pivo in mineralno vodo, ter premešamo. Prestavimo v hladilnik, medtem pa pripravimo krompir.

3. Krompirje olupimo, narežemo na rezine in ocvremo v vročem olju. Prestavimo v skodelico ali krožnik, pokrit s kuhinjskim papirjem, da bo vpil odvečno maščobo. Posolimo.

4. V segretem olju na zmerni temperaturi ocvremo osoljene fileje, ki smo jih najprej narahlo povaljali v moki, nato pa potopili v pripravljeno zmes.

5. Cvremo na eni strani, obrnemo in ocvremo še na drugi.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitro, sezonsko in osvežilno

Fotografija: KoriKobayashi/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed