Kultne jedi: puhaste ameriške palačinke

Ravno prav: te palačinke so eden od receptov, ki nam v času samoizolacije zelo dvignejo ugled pri otrocih, naveličanih vsega. Naš gostujoči strokovnjak pa ima še droben namig, kako bodo zelo popravile razpoloženje tudi nam, odraslim.

Na kaj pomislite, ko slišite besedo palačinke? Verjetno na tiste zavite (ali prepognjene v trikotnik) francoske palačinke, v originalu imenovane crêpes. Kaj pa ameriške? Teh se verjetno vsi spomnimo iz filmov, kjer so praviloma naložene v visoko skladovnico in polite z obiljem rjavorumenega, svetlečega se javorovega sirupa. Chef Christopher Williams je iz Houstona za OK poslal družinski recept za ameriške palačinke. Zakaj ravno on? Ker je pred nekaj leti kot ambasador ameriške hrane gostoval v Evropi, kuhal je tudi pri nas v Sloveniji.

S pirino ali kokosovo moko …

Ameriške palačinke so pri nas precej manj znane kot francoske. Omen­ja jih le nekaj kuharic v slovenskem jeziku. Ena od njih je pred tremi leti izdana Žitova knjižica receptov izpod peresa slaš­čičarja Gorazda Potočnika – on jih domiselno pripravi s pirino moko in zraven doda semena chia, postreže pa z vanil­jevim sladoledom in svežim jagodičevjem.

Zdaj, ko so knjižnice zaprte, smo nekaj zelo podobnega ameriškim palačinkam našli samo še v eni kuharici iz domače knjižne zbirke. Druga knjižica receptov Alenke Košir med drugim opisuje recept za kokosove palačinke s pomarančo, fino mleti kokosovi moki pa vsestransko nadarjena avtorica doda še jajca, lanena semena, mleko in ščepec soli. Pečene palačinke zloži drugo na drugo in postreže s kokosovim čipsom in rezinami pomaranče.

Priporočamo tudi: Zapečene skutne palačinke
Chef Christopher Williams je iz Houstona za OK poslal družinski recept za ameriške palačinke.

Ameriške palačinke iz Amerike

Kakšne pa so čisto pristne ameriške palačinke? Takšne, kakršne pripravijo v Ameriki? Natančneje: v Teksasu. Še bolj natančno: v houstonski restavraciji Lucille’s, katere lastnik je chef Christopher Williams, ki je v mladih letih opravil slovito kuharsko akademijo Le Cordon Bleu, s podružnicami po vsem svetu, med drugim v teksaškem mestu Austin, kjer se je šolal on.

Nanj smo se spomnili zato, ker smo ga pred petimi leti spoznali v Sloveniji. Tu, med drugim v Biotehniškem centru Naklo, se je mudil kot ambasador ameriške kulinarike.

Legendarna prababica

Zanj bi lahko rekli, da ima kuharstvo v krvi, kajti njegova prababica je bila Lucille Bishop Smith. To je bila ženska od fare, kajti njena družina je imela trgovino, ona pa je že pred stotimi leti objavljala recepte, za potnike American Airlines zasnovala čilijeve piškotke, ki sta jih – tako pravi družinska zgodovina – pokusila tudi Martin Luther King in Eleanor Roosevelt. Chef Williams ima v središču Houstona restavracijo, poimenovano po slavni prababici. V njej ponujajo južnjaško hrano, na jedilniku pa še danes kraljujejo legendarni čilijevi piškotki.

A nazaj k sogovorniku: maja 2015 je kot ambasador ameriške kulinarike 25 dni potoval, kuhal in širil znanje o ameriški kulinariki v Sloveniji, na Hrvaškem, v Albaniji in Srbiji, lani pa je podobno kuharsko turo opravil še v Ukrajini. Pravi sogovornik torej, ki bo vedel vse (in še več) o kultni klasiki, kakršna so ameriške palačinke.

Kaj je največja napaka?

Takole je za OK začel pripovedovati chef Williams, ki je brž dregnil v bistvo kultne jedi: »Pri ameriških palačinkah je največja napaka, ki jo lahko naredite, ta, da preveč zmešate maso. Skrivnost je v tem, da prilijemo mokre sestavine k suhim in potem vse skupaj s kuhinjsko lopatko (ponekod imenovano tudi spatula) nežno premešamo. To bo maso naredilo zračno, torej bodo palačinke puhaste.« Kajti »več kepic bo, več zračnih žepkov se bo ustvarilo v masi, torej bodo palačinke bolj lahke in penaste«.

In dodatki? »Moj najljubši je javorjev sirup, ki mu dodam kanec burbona, orehe pekan in povrh še narezane sveže jagode,« svojo najljubšo kombinacijo, ob kateri se ti nehote izriše nasmešek na obrazu, opiše chef Williams.

Več kot sto let stari recepti

»Žal mi prababica ni pripravila palačink, saj je preminila, še preden bi me lahko razvajala s to jedjo. Lahko pa povem, da imamo v restavraciji še danes kuharsko knjigo z njenimi recepti, in ta je izšla pred skoraj stotimi leti,« slavno Lucille, po kateri nosi ime njegova restavracija, omeni sogovornik.

Kaj pa ajda, ki ga je pred petimi leti, ko je obiskal Slovenijo, tako navdušila? Kako se obnese v ameriških palačinkah? »Nisem še imel priložnosti, da bi pripravil ameriške palačinke z ajdo,« je ob koncu pogovora iskren chef Christopher Williams, ko se nam je oglasil iz četrtega največjega ameriškega mesta Houstona, ki ima približno toliko prebivalcev kot celotna Slovenija.

»Moj najljubši je javorjev sirup, ki mu dodam kanec burbona, orehe pekan in povrh še narezane sveže jagode,« svojo najljubšo kombinacijo, ob kateri se ti nehote izriše nasmešek na obrazu, opiše chef Williams.

Ameriške palačinke

Po receptu chefa Chrisa Williamsa, restavracija Lucille’s (Houston, Teksas). Za štiri osebe.

  • 2 skodelici bele moke (240 g)
  • 1/4 skodelice sladkorja (30 g)
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 4 zravnane žličke pecilnega praška
  • četrt žličke sode bikarbone
  • pol žličke soli
  • 360 ml pinjenca (in še malo, če je treba)
  • 50 g stopljenega masla
  • večje jajce

Priprava

1. V večji posodi s kuhinjsko metlico zmešamo moko s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem, pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo pinjenec, rahlo ohlajeno stopljeno maslo in jajce in s kuhinjsko lopatico začnemo mešati, da mokre sestavine združimo s suhimi. Naj bo zmes enotna, tu in tam kakšna manjša grudica pa ni usodna.

2. Testo naj nekaj časa počiva, medtem segrejemo ponev na srednji temperaturi, dodamo malo masla. V segreto in namaščeno ponev razporedimo za eno palačinko po dve ali tri žlice testa in ga nežno pogladimo v krog.

3. Ko se spodnja stran zlato rumeno zapeče, obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Ponavljamo toliko časa, da porabimo vse testo.

Namig: »Testo bo gosto in kremasto. Če se vam bo zazdelo pregosto, dodajte še malo pinjenca, da dobite želeno gostoto,« pravi Chris Williams. In če nimamo pinjenca? Nadomestimo ga s tekočim jogurtom ali mlekom, v katerega dodamo žlico ali dve kisle smetane.
Priporočamo še: 15 jedi, ki lahko nastanejo iz zavitka listnatega testa

Fotografije: Getty Images in osebni arhiv Christopherja Williamsa

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed