Kultne jedi: tiramisu iz italijanske restavracije, kjer so prvi pripravili ta desert

Tiramisu je nastal (ne tako oddaljenega) leta 1972. Navdih za to slaščico, ki se je hitro razširila po svetu, je bila hrana, ki so jo sprva pripravljali za nosečnico. Vas zanima, kdo jo je izumil in kakšno je njeno originalno ime?

Kakor v Kuharski enciklopediji zapišeta Simon Lenarčič in Bogdan Novak, »tira-mi-su« v italijanščini pomeni »dvigni me«. Pravita še, da izhaja slaščica iz Benečije in jo naredijo iz »maskarponeja in savoiardov ali baby piškotov, namočenih s kavo in rumom ali likerji, rumenjakov, snega in sladkorja. Potresejo jo z grenkim kakavom ali temno čokolado v prahu. Slaščico dajo za nekaj ur v hladilnik in postrežejo mrzlo.«

Mi smo te dni poklicali v restavracijo, v kateri so tiramisu pred skoraj pol stoletja prvič postregli. »Njegova zgodovina je tesno povezana z Le Beccherie, restavracijo na trgu Ancilotto v središču Trevisa. Tu so leta 1972 prvi pripravili ta desert in tu se je beseda tiramesù, kakor mu pravijo v lokalnem narečju, prvič pojavila na jedilniku sladic,« je povedal današnji chef restavracije Manuel Gobbo.

Nekoč močan zajtrk

In dodal: »A sama sladica je še malo starejšega izvora in sega v petdeseta leta minulega stoletja, ko je bila tedanja lastnica restavracije Alba Campeol noseča. Ko je leta 1955 nosila sina Carla, je tašča želela pomagati snahi, da bi dobila nekaj dragocene energije. Pogosto ji je pripravila močan zajtrk, narejen iz jajčnega likerja, sladkorja in kave, kar je noseči Albi dalo moči, da je postorila vse, kar jo je čakalo tisti dan.«

Alba Campeol je nato nehala dojiti in znova začela delati v kuhinji restavracije. Že takrat je velikokrat pomislila, da bi na jedilnik uvrstila novo sladico, ki so jo navdihnili njeni nosečniški zajtrki: »Posvetovala se je z vodjo slaščičarske delavnice Robertom Linguanottom – Lolìjem in začela sta preizkušati recepte, kar je trajalo nekje do leta 1971. Ključni preobrat je bil, ko sta – po mnogih poskusih s sladko smetano – začela uporabljati rikoto in podobne sestavine, dokler se nista na koncu odločila za svež maskarpone. Istega leta je Le Beccherie sodelovala na sejmu v Milanu in na njem so predstavili jedilnik, ki se je končal s tiramesùjem.«

Le Beccherie, restavracija na trgu Ancilotto v središču Trevisa, kjer so leta 1972 prvič ponudili tiramisu. (Foto: arhiv restavracije)

Nekako od leta 1995 je tiramisu, ki je hitro postal ena najbolj pogostih italijanskih slaščic, znan tudi prek domačih meja. Pomembno vlogo pri širjenju njegove priljubljenosti so imeli brez dvoma izseljenci, ki so po obisku domačih krajev in Trevisa recept ponesli po svetu, v svojo novo domovino. »Tiramisu imajo radi tako mladi kot starejši,« pripomni chef Manuel Gobbo in poudari, da ga v Le Beccherie še vedno pripravljajo po izvirnem receptu, na jedilniku pa imajo tudi bolj moderno različico, ki poteši bolj ekstravagantne okuse.

Na portalu Deloindom.si danes svetujejo: Buče in trendi: barvanje namesto izrezovanja

Zmagovalni recept brez pečice

Prepričan je, da je k njegovi priljubljenosti pripomoglo tudi to, da pri pripravi ne potrebujemo pečice: »Z lahkoto ga pripravimo doma, če sledimo originalnemu receptu. Trik je samo v tem, da uporabimo sveže in kakovostne sestavine, ki jih sestavimo skupaj, kakor opisuje recept.«

Kaj pa surova jajca? »To me velikokrat vprašajo in vsakič odgovorim, da je vse v redu, če uporabimo zares sveža. Mi v restavraciji zaradi zdravstvenih zahtev raje uporabimo pasterizirana in samo v tem odstopamo od izvirnega recepta.« V restavraciji Le Beccherie ga naredijo v večjem okroglem pekaču in nato narežejo kot torto: »Vsako rezino okrasimo s kakavom v prahu in kakavovo ploščico, ki nosi znak restavracije.«

Tiramisù ali tiramesù, kakor mu rečejo v treviškem narečju, je odličen italijanski posladek. »Obstaja mnogo različic in zaradi enostavnega načina priprave je zaslovel po vsem svetu. Tiramisù je ena od petih italijanskih besed, ki jih poznajo po vsem svetu,« boste lahko prebrali na vsaki od papirnatih podložk, ki v Le Beccherie pričakajo goste.

Katere štiri italijanske besede poznajo po vsem svetu, ne vemo, a verjetno ne bi udarili mimo, če bi rekli, da jih je večina povezana prav s – hrano!

V restavraciji Le Beccherie tiramisu naredijo v večjem okroglem pekaču in nato narežejo kot torto. (Foto: arhiv restavracije)

Izvirni recept iz restavracije Le Beccherie v Trevisu.

Sestavine

– 12 rumenjakov
– 500 g sladkorja
– 1 kg maskarponeja
– 60 piškotov savoiardi
– kava, kakav v prahu

Priprava

1. Skuhamo kavo in pustimo, da se ohladi.

2. Z mešalnikom stepemo rumenjake s sladkorjem, da dobimo svetlejšo peno. Potem dodamo maskarpone in ročno zmešamo, da nastane mehka krema.

3. Polovico piškotov v celoti namočimo v kavo, pri čemer moramo paziti, da jih ne namakamo preveč, sicer bodo razpadli. Namočene razporedimo po dnu okroglega pekača.

4. Dodamo prvo plast, in sicer polovico maskarponejeve kreme. Čez razporedimo preostale piškote, ki smo jih prav tako namočili v kavo, povrhu pa razporedimo še preostanek kreme.

5. Potresemo s kakavom v prahu.

6. Postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo.

7. Tiramisu hranimo v hladilniku.

Preberite še: Tedenski jedilnik: najboljše jedi z bučo in drugimi jesenskimi povrtninami

Fotografija: Atlas Studio/Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana