Kumarčni zos, prava poletna klasika

Sezonska dobrota. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.

Kumarčni zos ali kumarična omaka je najboljša v poletni vročini in družbi krompirjevega pireja. Tole je stara različica, ki krompir že vključi v pripravo, tako da ga ne bo potrebno še dodatno kuhati. Dvoje v enem, bi lahko rekli.

Sestavine za 4 osebe

– 4 velike kumare
– 4 krepki krompirji
– 4 zajetne čebule
– ¼ l paradižnikove šalše ali trije mogočni skuhani in olupljeni paradižniki
– 3 stroki česna
– 4 žlice oljčnega olja
– 3 žlice kisle smetane
– 1 dl mleka
– sol, poper, bazilika, timijan
– kuhana govedina iz juhe

Priprava

1. Krompir olupimo in narežemo na kose ter skuhamo v soljeni vodi.

2. Kumare olupimo, naribamo ali narežemo na zelo tanke rezine, posolimo in popopramo, z rokami dobro pregnetemo in zmešamo, nato odložimo v cedilo, ki naj bo postavljeno nad posodo, da lahko odteče sok, ki ga shranimo.

3. Čebulo olupimo in sesekljamo, prav tako česen.

4. V posodi ali večji ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo in jo na zmernem ognju pražimo in dušimo, posolimo in kasneje občasno dodajamo malo vode, da se čebula spremeni v kašo.

5. Kumarično goščo dobro ožamemo, jo pridružimo čebuli in jo dušimo, potem dodamo paradižnik, sesekljan česen, baziliko in timijan.

6. Kuhan krompir odcedimo, dodamo kislo smetano in vroče mleko ter naredimo pire in ga stresemo v posodo, v kateri so se kuhale kumare. Vse po želji in občutku razredčimo z odcejeno kumarično tekočino, dobro premešamo s kuhalnico, po potrebi solimo, popramo in po okusu okisamo.

Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana