Kvašen cmok (germknödel) z nutello

Avstrijski kvašen cmok, kot sta si ga za vse naše sladkosnede bralke in bralce zamislila Blaž in Tjaša, Midvakuhava.si.

Sestavine

Testo

  • 500 g pšenične bele moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 250 ml mleka
  • 80 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce
  • lupinica pol limone

Omaka

  • 500 ml mleka
  • 6 rumenjakov
  • 2 stroka vanilje
  • 6 žlic sladkorja
  • 2 žlici jedilnega škroba (gustina)

Dodatno

  • nutella, mleti mak

Priprava

1. Vaniljeva omaka: v kozico zlijemo mleko in vanj nastrgamo semena iz stroka vanilje, dodamo pa tudi sam strok. Mleko zavremo, nato pa odstavimo in odstranimo strok.

2. V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Rumenjakovo zmes med stalnim mešanjem z metlico primešamo k mleku.

3. Kozico vrnemo nad srednje močan ogenj.

4. Jedilni škrob zmešamo s tremi žlicami mrzlega mleka in ga nato z metlico vmešamo v vaniljevo zmes. Mešamo, dokler se omaka ne zgosti.

5. Če se nam zdi pregosta, jo lahko razredčimo z malo mleka. Bolj ko bo hladna, gostejša bo.
Testo: mleko segrejemo do mlačnega, nato vanj stresemo sladkor in suhi kvas.

6. Kvasni nastavek pustimo pri miru, da malce popeni.

7. V večjo skledo damo moko, vaniljev sladkor, limonino lupinico, stopljeno maslo ter celo jajce in rumenjak.

8. Dodamo kvasni nastavek in vse skupaj zgnetemo v prožno in voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo vzhajati, da se podvoji – približno 40 minut.

9. Priprava cmokov: nutello za 30 minut postavimo v zamrzovalnik, da iz nje lažje oblikujemo kepice, okoli katerih bomo zavili testo.

10. Od testa odščipnemo kos, težek 70 g. Sploščimo ga v roki, na sredino postavimo nutello, nato pa oblikujemo cmok.

11. Polnjene cmoke razporedimo po prtu in jih pustimo vzhajati 20 minut.

12. Kuhanje v pari: za kuhanje v pari potrebujemo ustrezno opremo. Dovolj bo že lonec, v katerega postavimo luknjičasti nastavek za parjenje. Paziti moramo, da v lonec vlijemo toliko vode, da ne sega do dna nastavka, nato pa jo zavremo. Na dno nastavka za parjenje položimo kos papirja za peko in nanj zvrnemo cmok ali dva. V pokriti posodi naj se kuhata 10 minut.

Cmok prelijemo z vaniljevo omako in posujemo z makom
Priporočamo še: Te rezine ferrero rocher po receptu Nine Kastelic vas bodo zasvojile
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana