Kvinojina Budova skleda s čičerko in avokadovim prelivom

Hranilno bogato kosilo, primerno tudi za v službo. Vegansko, brez glutena.

Budova skleda ima ime seveda po Budi, ki je – tako pripoved – s skledo šel med sovaščane, oni pa so vanjo dali svoje daritve zanj. Zato se je v skledi znašlo vse mogoče in Buda je hvaležno pojedel. Na Pinterestu so te sklede prave uspešnice, saj so idealne za zdravo kosilo, tako doma kot v službi. Tu je še en »buzzword« – idealne so za »meal-prep«, vnaprejšnjo pripravo obrokov, ki jih skuhamo v enem dnevu in potem jemo ves teden. Za pripravo Budove sklede ni posebnih pravil, navadno pa jo sestavljajo določene sestavine v različnih razmerjih. Največkrat imamo žito, beljakovine, zelenjavo, dodatke (npr. semena) in preliv. Pravzaprav je to prenapolnjena skleda, ki spominja na Budov zaobljeni trebušček.

Sestavine

– skodelica pisane kvinoje
– 2 skodelici vode
– pločevinka čičerke
– žlica olja
– začimbe: sol, poper, kurkuma, kajenski poper, rdeča paprika
– skodelica mlade špinače
– skodelica kodrolistnega ohrovta
– večji korenček
– manjši šopek peteršilja
– avokadov preliv
– zrel avokado
– strok česna
– 2 žlici naravnega rastlinskega jogurta
– 2 žlici vode ali po potrebi
– ščepec soli
– žlica soka limone

Priprava

1. Skodelico kvinoje stresemo v 2 skodelici vode, solimo in zavremo, nato na šibkem ognju kuhamo 15 minut, dokler ne vpije vse vode. Odstavimo in zrahljamo z vilicami. Pustimo, da se ohladi.

2. Pripravimo čičerko: stresemo jo iz pločevnike ali kozarca, jo operemo, odcedimo in s papirnato brisačko dobro osušimo. Dodamo žlico oljčnega olja in začimbe: pol žličke sladke rdeče paprike, kurkume in kajenskega popra, ščepec soli, ščepec mletega ingverja, timijana in origana. Dobro premešamo, stresemo na pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Pečemo približno 25–30 minut, da se čičerka hrustljavo zapeče, nato jo vzamemo iz pečice in postavimo na stran, da se ohladi.

3. Avokadov preliv: sestavine samo v mešalnik in sesekljamo do gladkega. Glede na to, kako gost preliv želimo, dodamo več ali manj vode. Preliv hranimo v kozarčku v hladilniku do 3 dni.

4. Pripravimo zelenjavo: špinačo in kodrolistni ohrovt operemo in narežemo. Korenček olupimo in naribamo. Peteršilj sesekljamo.

5. Sestavimo: v skledo damo kuhano kvinojo, špinačo, kodrolistni ohrovt, korenje, pečeno čičerko, sesekljan peteršilj, čez stisnemo malo limone in dodamo avokadov preliv. Postrežemo takoj ali shranimo v posodo za kosilo v službi.

Poizkusite še: Hitri avokadov toast

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana