Langaš v treh različicah

Langaš, ocvrto krompirjevo testo ali testo iz jogurta oziroma kisle smetane, še vedno navdušuje mlado in staro.

V Prekmurju skoraj ne mine veselica brez langaša. In tako kot ima vsaka gospodinja v Prekmurju svoj najboljši recept za prekmursko gibanico, ga ima tudi za langaš. Tu so trije različni recepti. Meni najljubši je seveda eden in edini – krompirjev. Čeprav se je zadnje časa marsikaj »sprijelo« na langaš, ga v Prekmurju še vedno najrajši pokapamo s česnovo vodo. Za poliv lahko uporabimo vse od kisle smetane, nadrobljene šunke, hrena do čokoladnega namaza z lešniki.

Sestavine

Krompirjev langaš
– 1/2 kg moke, 250 g kuhanega krompirja, kocka kvasa, 3 dl vode, žlička soli, ščep sladkorja, olje za cvrenje

Gorički langaš s kislo smetano
– 1/2 kg moke, 1 dl kisle smetane, 2,5 dl mleka, večje jajce, 1/2 kocke kvasa, žlička soli, žlička sladkorja, olje za cvrenje

Langaš z jogurtom
– 1/2 kg moke, lonček navadnega jogurta, jajce, kocka kvasa, 1 dl toplega mleka, žlička sladkorja, žlička soli

Česnova voda
– 3–4 stroki česna, 1 dl vode

Priprava

1. Za krompirjev langaš krompir olupimo in skuhamo v slani vodi.

2. Moko v posodi presejemo, naredimo jamico, dodamo toplo vodo, nadrobljen kvas, malo sladkorja in pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.

3. Kuhan krompir pretlačimo in toplega dodamo moki s kvascem. Dodamo še malo soli, testo pregnetemo in pustimo vzhajati 15 minut. Iz testa oblikujemo 8 kroglic in jih pustimo vzhajati še pol ure.

4. Kroglice testa s prsti razvlečemo tako, da so robovi debelejši od sredine testa. Testo položimo v vroče olje in ocvremo na obeh straneh. Langaš mora plavati v olju.

5. Na Goričkem delajo langaš s kislo smetano. To je zame druga najboljša različica. Za gorički langaš v posodi z moko pripravimo kvasec z mlekom, nato dodamo sol, smetano in jajce ter zamesimo testo, ki naj vzhaja pol ure. Oblikujemo 8 kroglic in nadaljujemo postopek kot zgoraj.

6. Langaš z jogurtom pripravimo enako.

7. Česen stisnemo v vodo, premešamo in premažemo langaš.

Priporočamo: Kako prepoznati dober pršut?

Fotografija: Urška Fartelj

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed