Lazanja z bučnim pirejem in špinačo

V današnji recept sem poskušala spraviti čim več zdravega: česen, kurkumo, poper, mlado špinačo in staro bučo. Neverjetno, koliko zelenjave je šlo v tole lazanjo.

Brez bešamela je, da ni preveč bele moke, ampak ga sploh ne boste pogrešali. Če za to lazanjo naredite še testo sami, ste se izognili celo trgovini in plastični embalaži. Ker najbolj zdravo je tisto, kar pripraviš doma iz osnovnih sestavin. Saj bo šlo.

Moji namigi za zdravje

Zjutraj naribajte dva centimetra svežega ingverja iz bio trgovine, stisnite sok, pomešajte z žličko medu in žličko limonovega soka ter popijte. To je eliksir zdravja. Da okrepite odpornost na hitro, vsak dan olupite kivi, pomarančo, mandarino ali vse troje. Sadje je najbolj koristno dopoldne. Vitamin C je tako urejen.

Obramba bo še močnejša, če vključite kurkumo. Sveža kurkuma ni najbolj okusna, vsaj meni se ne zdi, je pa še kar znosna, če jo pomešate z rastlinskim mlekom. T. i. napitek kurkuma latte pripravite iz žličke kurkume in kozarca toplega mleka. Fino premešajte. Kurkuma ne izgubi svojih obrambnih sposobnosti pri višji temperaturi, zato jo raje dodajam kar med kuhanjem.

Pravzaprav jo dodam v vsako jed, v katero gredo bolj intenzivne začimbe, recimo v juhe, omake, rižote … Kurkuma je bolj učinkovita, če je v kombinaciji s čilijem ali poprom. Kjer koli se da, vključim cimet, tudi v slane jedi. Pravi, cejlonski cimet je izjemno zdrava začimba, pomaga pri prehladih, kašlju in takih nadlogah. Začimbe uživajte radodarno, ne po ščepcih, da se bo poznalo tudi pri zdravju, ne le okusu.

Še eno super zdravilo imam, to je česen. O vonju ne bi razpravljala, enim menda celo diši. Vsekakor je česen manj moteč, če ga grizljajo vsi prisotni. Svež česen je morda naporen za želodec, lahko pa uživate večje količine kuhanega. Česen je zakon, proti prehladu skoraj ni boljšega zdravila. Strok česna na dan ne prežene stran le zdravnika, ampak tudi naključne obiske.

Sestavine za dva

  • manjša buča (hokaido ali butternut)
  • čebula
  • sol in poper
  • 2 stroka česna
  • 100 g kuhanega fižola
  • 200 g očiščene špinače
  • majhen lonček pesta
  • žlica kvasnih kosmičev
  • olje
  • veganski sir (ni nujno)

Testo za lazanjo

  • 200 g moke
  • ščepec soli
  • ščepec kurkume
  • žlička olja

Priprava

1. Če boste sami pripravljali testo za lazanjo, začnite s tem. Ugnetite mehko, voljno testo. Pokrito naj počiva vsaj pol ure, nato ga tanko razvaljate v strojčku za testenine. Po moji izkušnji je najboljše začeti z večjo debelino, nato pa ga še dvakrat ali trikrat spustiti skozi z vedno manjšim razmikom valjev.

2. Olupite in narežite bučo. Grobo nasekljajte čebulo. Ko čistite špinačo, ločite mlade lističe, približno 50 g naj jih bo.

3. V ponvi na olju popecite bučo in čebulo, kar oboje hkrati. Ko se malo zapeče, znižajte temperaturo, posolite, poprajte in pokrijte ponev, da se buča zmehča. Če je treba, prilijte žlico vode. Zmiksate jo z enim strokom česna. P

4. reložite v skledo in v blender naložite kuhan fižol, strok česna, špinačo (razen 50 g mladih lističev), pesto in kvasne kosmiče ter gladko zmiksate.

5. V vreli slani vodi skuhajte lazanje in jih s penovko pobirajte na vlažen prtič.

6. Vključite pečico na 180 stopinj.

7. Manjši pekač naoljite. Začnite s prvo plastjo testenin, nadaljujete s kremo iz buč, spet testenine, sledi krema iz špinače, špinačni listi, testenine in tako ponavljajte. Na vrhu naj bo oranžna krema. Čez lahko naribate veganski sir za pico, super bo tudi brez njega.

8. Pecite pol ure. Ko je lazanja pečena, naj se malo ohladi, preden jo narežete na štiri večje kose.

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed