Veganska lečna juha z bučo in špinačo

Hranilna in nasitna juhica za zimske dni.

Sestavine

– 1 rdeča čebula
– 2 žlici sesekljanega pora
– 2 srednje velika krompirja
– 2 korenčka
– pest rdeče leče
– pest suhih grahovih polovičk
– lonček buče hokaido, narezane na koščke
– 0,5 litra zelenjavne jušne osnove
– 0,5 litra vode, ali več po potrebi
– sol, poper
– sladka paprika, kurkuma, timijan po okusu
– žlica sesekljanega peteršilja
– žlica sojine smetane
– lonček listov mlade špinače

Priprava

1. Čebulo olupimo in sesekljamo. Por dobro operemo in sesek­ljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke, korenček pa na rezine.

2. V loncu segrejemo žlico olja, dodamo čebulo, por, krompir in korenček ter na hitro popečemo. Nato dodamo lečo, grahove polovičke in bučo ter zalijemo z jušno osnovo in vodo. Zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo in kuhamo približno pol ure, da se zelenjava in leča zmehčata. Vmes začinimo po okusu s soljo in poprom, dodamo še sladko papriko, kurkumo, timijan in peteršilj. Po potrebi med kuhanjem dolijemo vodo, če postane juha pregosta.

3. Ko je juha kuhana, odvzamemo približno polovico in pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato pa vrnemo v lonec. Vmešamo še smetano in liste mlade špinače ter še toplo postrežemo.

Več slastnih jedi z lečo:
Zeljna juha z rdečo lečo, korenjem in kurkumo
Lečna juha s klobaso
Lečna solata z dimljenim lososom
Obara iz rdeče leče, klobase in rdečega vina

Recept in fotografija: Kristina Jug in Mitja Bezenšek (Vibrant Plate).

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.