Odprta Kuhinja

Lepinje iz ponve: popolne za k hrani z žara (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Zdaj zdaj se bo začelo z naših vrtov kaditi: prihaja sezona piknikov.


Našli smo preprost recept za kruh, ki se po obliki, ideji in okusu odlično ujame s hrano z žara. Je neke vrste lepinja, samo da jo naredimo po res hitrem postopku in kar v ponvi. Nam je ideja všeč.

Lepinje iz ponve  • 500 g navadne bele moke

  • 160 ml toplega mleka

  • 160 ml tople vode

  • vrečka suhega kvasa

  • 10 g sladkorja

  • 6 soli

  • 20 ml oljčnega olja


Dodatno

  • stopljeno maslo ali oljčno olje, narezana zelišča


Priprava


1. V večjo posodo nalijemo mleko in vodo, ogreta na telesno temperaturo, dodamo kvas in sladkor ter dobro pomešamo.

2. V naslednjem koraku, brez čakanja, dodamo moko in sol ter del olja in začnemo mešati, da se vse sestavine res dobro razporedijo, nato vse skupaj pretresemo na delovno površino in na roke gnetemo tako dolgo, da dobimo homogeno in dokaj prožno testo.

3. Oblikujemo kroglo, znova premažemo z nekaj oljčnega olja in pustimo vzhajati kako uro, da dvojno naraste.

4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino, razvaljamo v enakomeren krog in narežemo na šest kosov. Te oblikujemo v kroglice in te znova razvaljamo za prst debelo, v kroge. Če imamo čas, pustimo vzhajati še kakih 20 minut, nato pristavimo ponev, najbolje tako, v kateri se hrana ne prijema, in z manjšim premerom, okrog 20 cm. Nastavimo manjšo jakost ognja.

5. Ko se ponev razgreje, vanjo položimo prvi razvaljani kruhek in ga pečemo tako dolgo, da se zgoraj začnejo oblikovati mehurji – to je po navadi manj kot 5 minut –, nato ga obrnemo in ga približno tako dolgo, za odtenek manj, pečemo še po drugi strani. Bolj ko bodo kruhki vzhajani, bolj bodo rahli in se napihovali, včasih bo v njih velik votel žep.

6. Vsak pečen kruhek premažemo z nekaj masla ali oljčnega olja, po želji posujemo tudi z nasekljanimi zelišči. Če kakšen ostane, ga je pred uporabo najbolje spet malo pogreti.
Namig: Kruhke jemo na razne načine: prepognjene, prerezane in nadevane, kar tako … To je recept, ki vam bo vzel kako uro in pol – največ.

Priporočamo še: Ideja za hitro kosilo: čudovite pice iz ponvice

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 21.4.2023 ob 09:04

Več iz te teme:

videolepinjepiknik kruh

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.