Limonov kolač, s katerim ne morete zgrešiti

Popoln zaključek poletnih pojedin na vrtu ali balkonu. Prepojenemu z limonovim sirupom in dobro ohlajenemu kosu se je nemogoče upreti.

Od februarja v Layerjevi hiši sredi gorenjske metropole, ki zadnja leta velja za stičišče kranjskih umetniških zgodb, kot prostovoljka dela tudi Line Jouan. Mlada Francozinja zelo rada kuha, in ko smo jo poprosili za poletni recept, je brž pomislila na osvežilno limonovo pito. Ko nam jo je predstavila, smo bili navdušeni, kajti ta pita je lahko odličen zaključek poletnih piknikov, lahko pa jo pripravimo kar tako, ko se nam obeta kak prijeten popoldanski obisk ali je na vidiku sproščen konec tedna. Ko pripravljamo ta enostaven kolač, je treba biti pozoren predvsem na eno, pojasni Line Jouan: »Takoj, ko kolač vzamemo iz pečice in je še topel, ga moramo preliti z mešanico sladkorja v prahu in limonovega soka. Nato ga dobro ohladimo in razrežemo, ko je že povsem hladen, po možnosti pa šele zatem, ko čez noč ostane v hladilniku.«

Limonov kolač

Za 8–10 kosov.

  • 180 g moke
  • 180 g sladkorja
  • 150 g masla sobne temperature
  • 4 jajca
  • pol žličke pecilnega praška
  • 3–4 ekološke limone
  • 100 g sladkorja v prahu
  • in še: košček masla in malo moke (za modelček)

Priprava

1. Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.

2. Maslo sobne temperature penasto umešamo s sladkorjem.

3. Dodamo jajca eno za drugim, vsakič dobro premešamo. Uporabljamo metlico.

4. Dodamo moko, pecilni prašek in naribano lupinico ene limone in pol. Dobro premešamo.

5. Model namažemo z maslom in narahlo pomokamo.

6. Pečemo 50 ali 55 minut. Da preverimo, ali je kolač pečen, si lahko pomagamo z nožem ali zobotrebcem – ob prebadanju mora ostati popolnoma čist.

7. Medtem ožamemo limone in sok zmešamo s sladkorjem v prahu.

8. Kolač vzamemo iz pečice in z mešanico soka in sladkorja prelijemo še vroč biskvit, ki je še v kalupu. Pustimo, da se prepoji s sokom v celoti – tako ga bomo lažje vzeli iz modela. Postrežemo.

Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana