Limonova krema: nežna, lahka in neskončno slastna sladica v kozarčku

Odpri galerijo
A+ A-
Kot poletna potepanja po Sredozemlju, kjer se nad nas sklanjajo obložena drevesa agrumov.
Kakšno pa je bilo potovanje te danes povsem običajne kulinarične sestavine? Prišla je z Daljnega vzhoda in iz Indije, z območja monsunskega pasu, in to v tako daljnih časih, da so dokaze o tem našli na stenskih poslikavah v Pompejih. V večjem obsegu pa limone na evropskih tleh poznamo šele od 15. stoletja, gojili so jih na Ligurijski obali – in tudi zato ljudje, ki so prepotovali južno Italijo, tako pogosto v spominu ohranjajo aromo citrusov.
Najbolj znamenita uporaba limone je vsekakor, dokazano, limonada: pili so jo v 11. stoletju v Egiptu, fermentirano alkoholno različico v 13. v taboru znamenitega Džingiskana, še nekaj stoletij zatem pa so jo že prodajali po ulicah francoskih mest in pozneje v hotelih. V prvi tretjini 20. stoletja je nastala prva industrijska z limono aromatizirana pijača, pozneje znana kot 7 Up.
In prav za ljudi, ki imajo radi to osvežilno pijačo, je ta limonova krema. Iskala sem nekaj, kar je nežno, lahko, osvežilno in svilnato. Veliko nas je, ki poleti vsak dan uživamo v limonadi, in vsem tem bo krema privezala dušo.
Limonova krema
- 300 g smetane za stepanje
- 50 g sladkorja v prahu
- rumeno barvilo za živila (po želji, glede na to, kako intenzivno barvo želite)
- 5 g arome limone (lahko izpustite)
- sok in lupinica 1 večje bio limone (naj bo kar se da kisla)
- 150 g maskarponeja
- 9 g (vrečka) želatine v prahu
Priprava
1. Želatino pomešamo s 6 žlicami vode in pustimo nekaj časa stati, nato jo med mešanjem segrejemo – ne sme pa zavreti.
2. Smetano in sladkor stepemo, dodamo barvilo in aromo, nato še maskarpone, premešamo ter nazadnje dodamo sok in lupinico limone.
3. Vmešamo še pripravljeno želatino in napolnimo posodice. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri.
Priporočamo še: Slasten borovničev zavitek, ki je narejen v pol ure
Datum Objave: 29.7.2021 ob 07:07