Limonova pita z rožmarinom in mascarponejem

To je zares izvrstna pita, v kateri se še kako potrdi, da so zelišča tudi za v sladice.

Naj vas ne skrbi, rožmarin ne prevlada, temveč se lepo preplete s svežino limone in povzdigne kremni mascarpone.

Sestavine

Za okrogel pekač premera 22–23 cm.

Testo

  • 170 g moke
  • 40 g sladkorja v prahu
  • žlička svežega nasekljanega rožmarina
  • 75 g masla
  • rumenjak
  • hladna voda (približno 3 žlice)

Nadev

    • 2 jajci
    • 0,5 dl limonovega soka
    • 2,5 dl sladke smetane
    • 120 g sladkorja
    • lupinica bio limone
    • 100 g sira mascarpone
    • 0,5 dl sladke smetane
    • žlica sladkorja v prahu (ali po okusu)
Preberite tudi: Kako se izogniti razmočeni podlagi za pite

Priprava

1. V posodi zmešamo moko, sladkor v prahu in rožmarin. Dodamo na kocke narezano hladno maslo in rumenjak. Počasi prilijemo hladno vodo in na hitro ugnetemo testo (vse sestavine lahko damo tudi v samostoječi mešalnik). Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo v hladilniku 30 minut.

2. Ohlajeno testo razvaljamo, položimo v pekač, z vilicami prebodemo po dnu in pustimo v hladilniku še 30 minut.

3. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Na pripravljeno testo položimo peki papir in nanj vsujemo suhi fižol. Tako pripravljenega pečemo približno 17 minut, nato ga vzamemo iz pečice, odstranimo fižol in pečemo še 10 minut. Testo vzamemo iz pečice in pripravimo nadev.

4. V kozici zmešamo sladko smetano, sladkor in limonino lupinico. Segrejemo do vretja in odstavimo. Jajci razžvrkljamo in jim ob stalnem mešanju prilijemo vročo smetano. Dodamo še limonov sok in tako pripravljeno zmes previdno vlijemo na pečeno testo. Vrnemo v pečico na 150 stopinj in pečemo še 30–35 minut. Pito popolnoma ohladimo.

5. Mascarpone zmešamo s sladko smetano in sladkorjem v prahu. Okrasimo pito in postrežemo.

Nasvet: Suhi fižol se uporablja za (slepo) peko brez nadeva.
Priporočamo: Kaj nam o kakovosti jajca sporoča rumenjak

Fotografija in recept: Ana Bulat

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed