Linški rudolfi, ki narišejo nasmehe (odličen recept)
Odpri galerijo
A+ A-
Nekaj takega, z otroško dušo, pač med prazniki mora biti.
Linški rudolfi
- 185 g masla (sobna temperatura)
- 100 g sladkorja
- veliko jajce
- žlička ekstrakta vanilje
- 190 g navadne bele moke
- 70 g mandljeve moke
- 1/2 žličke soli (fine)
- žlička mletega cimeta
- 180 g marmelade (mi smo izbrali marelično) ali čokoladnega namaza
- sladkor v prahu
Dekoracija
- rdeče perlice za nosek
- 50 g temne čokolade
Priprava
1. V večji skledi z metlico razmešamo zmehčano maslo in sladkor, nato dodamo vaniljo in jajce. Umešamo, da dobimo gladko maso.
2. V drugi posodi pomešamo moko, mandljevo moko, sol in cimet. Suhe sestavine nato primešamo mokrim in se potrudimo z vmešavanjem, da dobimo enakomerno in gladko testo.
3. Postavimo ga v hladilnik, kjer naj počiva vsaj dve uri, najbolje pa čez noč.
4. Oblikovanje: ohlajeno testo damo med dva kosa papirja za peko in razvaljamo na debelino 3–4 mm. Razvaljano testo s papirjem vred postavimo v zamrzovalnik, toliko, da se utrdi in bomo lažje nadaljevali.
5. V tem času vključimo pečico na 180 stopinj.
6. Iz ohlajenega testa izrezujemo kroge premera 8 cm (če se testo preveč zmehča, nazaj v zamrzovalnik z njim). V polovico krogov izrežemo še manjše kroge (nekoliko bolj pri robu, ne v sredino), za smrček. Ostanke testa znova zgnetemo in porabimo.
7. Že oblikovane piškote kar s papirjem vred potegnemo na pekač, koristno pa je, če jih damo tudi pred peko znova v zamrzovalnik za 5 minut.
8. Pečemo jih 18–20 minut, nato čakamo vsaj 10 minut, da se hladijo na pekaču, preden jih prestavimo na rešetko.
9. Na piškote brez luknje v enakomernem sloju namažemo marelično marmelado ali čokoladni namaz po izbiri. Piškote z luknjo poprašimo s sladkorjem v prahu in jih poveznemo na pripravljene polovice.
10. Dekoriranje: v lončku stopimo čokolado na majhnem ognju, ko se nekoliko ohladi, jo nadevamo v vrečko, zelo majhen konec vogala odrežemo in na piškote nabrizgamo rogove in oči, lahko tudi nos.
Peka: Lea Sterle
Fotografije: Sonja Ravbar
Priporočamo še: Eno testo, pet piškotov in nič modelčkov
Datum Objave: 1.12.2022 ob 08:12