Lipov šarkelj, pecivo za vsako priložnost
Odpri galerijo
A+ A-
Recept, ki ga boste uporabljali za vedno. Je enostaven, zaradi dodane lipe pa še poseben.
Mi smo lipov šarkelj preizkusili na rojstnem dnevu: trije gostje so prosili, ali lahko dobijo malo za domov.
Sestavine
- 150 g moke
- 140 g mletih mandljev
- pol vrečke pecilnega praška
- ščepec soli
- 240 g masla
- 4 jajca
- 130 g sladkorja v prahu
- pest rozin
- za pest cvetnih koškov lipe
- 100 ml lipovega sirupa za preliv
Priprava
1. Koške lipovih cvetov zmeljemo v multipraktiku.
2. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo model za šarkelj.
3. Rumenjake, sladkor in maslo umešamo.
4. Beljake stepemo v trd sneg.
5. Moko, pecilni prašek in mlete mandlje pomešamo, nato dodamo maso z rumenjaki in zmlete lipove cvetne koške. Vse skupaj dobro premešamo ter nazadnje ročno vmešamo še sneg in rozine.
6. Pekač za šarkelj ali potico naoljimo in potresemo z moko ter napolnimo s testom.
7. Pečemo približno 50 minut.
8. Pečen šarkelj pustimo še nekaj časa v pekaču, da odstopi od roba, nato ga obrnemo na krožnik. Prelijemo ga z lipovim sirupom in pustimo, da se ohladi.
Priporočamo še: Zares božanski jabolčni kruh
Fotografija: Mirjam Grilc/Grilc Aelita
Datum Objave: 17.6.2020 ob 07:06