Odprta Kuhinja

Lipov šarkelj, pecivo za vsako priložnost

Lipov sarkelj slabsa slika
Odpri galerijo
A+   A-
Recept, ki ga boste uporabljali za vedno. Je enostaven, zaradi dodane lipe pa še poseben.



Mi smo lipov šarkelj preizkusili na rojstnem dnevu: trije gostje so prosili, ali lahko dobijo malo za domov.

Sestavine



  • 150 g moke

  • 140 g mletih mandljev

  • pol vrečke pecilnega praška

  • ščepec soli

  • 240 g masla

  • 4 jajca

  • 130 g sladkorja v prahu

  • pest rozin

  • za pest cvetnih koškov lipe

  • 100 ml lipovega sirupa za preliv


Priprava


1. Koške lipovih cvetov zmeljemo v multipraktiku.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo model za šarkelj.

3. Rumenjake, sladkor in maslo umešamo.

4. Beljake stepemo v trd sneg.

5. Moko, pecilni prašek in mlete mand­lje pomešamo, nato dodamo maso z rumenjaki in zmlete lipove cvetne koške. Vse skupaj dobro premešamo ter nazadnje ročno vmešamo še sneg in rozine.

6. Pekač za šarkelj ali potico naoljimo in potresemo z moko ter napolnimo s testom.

7. Pečemo približno 50 minut.

8. Pečen šarkelj pustimo še nekaj časa v pekaču, da odstopi od roba, nato ga obrnemo na krožnik. Prelijemo ga z lipovim sirupom in pustimo, da se ohladi.
Priporočamo še: Zares božanski jabolčni kruh

Fotografija: Mirjam Grilc/Grilc Aelita
Datum Objave: 17.6.2020 ob 07:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: