Odprta Kuhinja

Ljubke mini nizozemske palačinke, ki jih boste oboževali

Odpri galerijo
A+   A-
Imate radi palačinke?Mi jih obožujemo. Takšne in drugačne. Palačinke so pač jed, ki vedno tekne, pa naj bo jutro, večer ali po kosilu. Tudi njihove osnovne sestavine so nadvse prikladne, da si jih lahko večkrat privoščimo, saj imamo jajca, moko in mleko navadno vedno pri roki.

V naši regiji navadno pečemo francoske palačinke. Tiste, tanke in rumene, v katere nato nadevamo marmelado ali čokoladni namaz. Spoznali smo tudi ameriško različico, katere tekstura je veliko bolj puhasta od tiste, ki jo pripravijo naše babice.

In ker radi raziskujemo kulinariko vsega sveta, smo odkrili tudi že japonsko različico, za katero norijo spletna omrežja, danes pa smo se odločili, da skočimo na Nizozemsko. Pripravili bomo tako imenovane »dutch baby pancakes«. Ti se pripravijo tako, da v blenderju zmešamo jajca, moko, mleko in sladkor. Vse skupaj odišavimo še z vaniljevim ekstraktom.

Blender bo maso spenil, da bo v pečici narasla in palačinke bodo tako krasno puhaste. Prav tako bo po njih zadišalo celo stanovanje, a še preden se lotimo recepta, naj vas opozorimo na dve stvari, ki smo jih opazili pri pripravi recepta. Da bodo še bolj ljubke, jih bomo pripravili v pekaču za mafine. A pazite, da ga prej dobro namastite! Naše drugo opozorilo pa je količina mase, ki jo vlijete v posamezno posodico. Nikar popolnoma ne zapolnite modelčkov, temveč le približno tretjino prostornine.

Pekač najprej segrejte v pečici, ga dobro namastite in napolnite do treh četrtin.
Pekač najprej segrejte v pečici, ga dobro namastite in napolnite do treh četrtin.

Sestavine  • 120 g bele moke

  • 250 ml mleka

  • 55 g sladkorja

  • 4 jajca

  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

  • 2 ščepca soli

  • 6 velikih žlic masla


Priprava


1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija ter vanjo postavite pekač za mafine, da se segreje.

2. Vse sestavine, razen masla, stresite v blender in vse skupaj mešajte eno minuto. Nato testo pustite počivati v blenderju 10 minut.

3. Medtem iz pečice vzamete vroč pekač in po modelčkih razporedite maslo. Nato pa blender še enkrat poženete za eno minuto in maso vlijete v modelčke.

4. Pekač postavite nazaj v pečico in palačinke pečete od 12 do 15 minut, dokler ne postanejo zlatorjave. Nato jih vzamete iz pečice in poljubno postrežete z jagodičevjem, maslom, javorjevim sirupom ali marmelado.
Preberite še: Gratinirane palačinke s skuto in slivovo marmelado

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 9.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

palačinkemini palačinkenizozemske palačinke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.