Losos iz pečice s špinačo in krompirjem

Odlična, zelo sočna jed.

Priprava: 10 minut, čas peke: 20 minut.

Sestavine

– 400 g svežega fileja lososa brez kože
– 500 g sveže špinače
– 3 večji krompirji
– 0,5 dl belega vina
– sol, muškatni orešček
– 3 stroki česna

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180–200 stopinj. V loncu pristavimo približno 2 dl vode za blanširanje špinače.

2. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke ali na tanjše rezine. V manjši količini slane vode jih skuhamo na pol.

3. Špinačo očistimo in temeljito umijemo. Liste stresemo v krop; ko voda spet zavre, špinačo vzamemo iz lonca in odcedimo.

4. Lososov file prečno narežemo na 4 kose in ga v ponvi na vsaki strani opečemo, le toliko, da se ogreje.

5. V pekač naložimo blanširano špinačo, jo posolimo in začinimo z muškatnim oreščkom ter strtim česnom.

6. Na špinačo razporedimo kose lososa, ki jih obdamo z napol skuhanim krompirjem. Lososa rahlo posolimo in ob strani v model prilijemo vino.

7. Pekač pokrijemo s pokrovom, s papirjem za peko ali aluminijasto folijo, da bo nastala omamna omaka, in postavimo v segreto pečico za 20 minut.

8. Ponudimo kot samostojno jed.

Naredimo vnaprej: Svetujem, da vnaprej pripravite vse sestavine (opečete lososa, skuhate krompir, blanširate špinačo), pozneje pa jih zložite v model in spečete. Mogoče bo treba dodati kakšno minuto peke, saj se morajo sestavine še ogreti.

Fotografije: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana