Odprta Kuhinja

Losos s hrustljavo skorjico na topli solati: popolno kosilo ali večerja za naporne dni

Losos na topli solati: popolno kosilo za naporne dni (Foto: Jasmina Pirnar Krope)
Odpri galerijo
A+   A-
Lososa na topli solati lahko pripravimo tako za kosilo kot večerjo, saj je res enostavno in hitro nared, zelo lepo pa se shrani v hladilniku in počaka tudi do naslednjega dne.

Tej jedi bi lahko rekli kar krožnik zdravja, saj je sestavljena iz dveh sestavin, ki sta za naše telo še kako koristni. Pečen losos na topli ohrovtovi solati je jed, ki je v osnovi lahka, sveža, pa vendar dovolj bogata, da nas nasiti ter da moči in energije v zimskih dneh. Je pa tudi izredno okusna, saj pečeni ohrovt pri karamelizaciji spremeni svoj okus in tako naenkrat postane čudovito okusna zelenjava.

Losos na topli ohrovtovi solati

(Za 2 osebi)

  • 2 fileja lososa (po cca. 200 g)
  • 200 g brstičnega ohrovta
  • 200 g kodrolistnati ohrovt (samo listi brez stebel)

Preliv

  • sok ene limone
  • 2 žlički gorčice
  • 1 žlica tahinija
  • žlička drobno nasekljane šalotke
  • žlička drobno nasekljanega česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Priprava

  1. Pripravimo ohrovt; kodrolistnatemu ohrovtu odstranimo stebla in liste narežemo na tanke trakce, prav tako na tanke trakce narežemo tudi brstični ohrovt. V ponvi na olju prepražimo narezani ohrovt do zlatorjave barve, solimo in popramo po okusu ter stresemo v skledo.
  2. Pripravimo preliv: v kozarček s pokrovom damo vse sestavine za preliv, ga zapremo in nekajkrat pretresemo, da dobimo lepo kremasto teksturo. Vse skupaj nato prelijemo čez popečen ohrovt ter premešamo.
  3. Pripravimo lososa: file te ribe dobro osušimo s papirnato brisačko, nato pa solimo in popramo po okusu. Na žlici olja in srednje močnem ognju popečemo meso, in sicer tako, da je koža na spodnji strani (pečemo 3 do 4 minute). Če se koža še vedno lepi na ponev, počakamo še minuto, nato pa ribo obrnemo ter pečemo še nekaj minut, da tudi na drugi strani dobi lepo zlatorjavo skorjico.
  4. Pečenega lososa preložimo na predhodno pripravljeno solato ter po okusu pokapamo z nekaj limoninega soka in potresemo z nasekljanim peteršiljem.

Priporočamo še: Carske pite: Slane kocke, ki uspejo tudi, ko je hladilnik prazen

Datum Objave: 16.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

hitro in preprostokosilovečerjalososribe in morski sadežisolate

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar Krope (Yaska)Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!