Makova gnezda z limono, ki se jim ne da upreti

Ko se prepletejo cimetke in makovo pecivo, prelito z limonovim sladkorjem, nastanejo ta božanska makova gnezda.

Takole se nam je zgodilo: lotili smo se peke cimetovih rolic, zamesili testo, in ko je to vzhajalo, ugotovili, da v hladilniku ni niti enega zavitka masla, ki je poleg cimeta osnova te skandinavske dobrote. Zato smo v shrambi poiskali alternativo priljubljeni sladici in jo našli v že nekoliko pozabljeni, a zelo imenitni sestavini, maku.

Tako je v trenutku navdiha nastal preplet sladic, ki ju pri nas doma obožujejo: že omenjenih cimetk in povsem preprostega makovega peciva, prelitega z limonovim sladkorjem. Pri pripravi limonovega sladkorja je treba biti previden, saj povsem zadostuje že sok polovice limone, ki ga z dodajanjem sladkorja v prahu spremenimo v limonov preliv primerne gostote.

In že ob prvem ugrizu v makova gnezda z limono se mi je iz spomina izluščil tisti ljubi okus po potici, ki jo je v mojem otroštvu rada pripravljala naša soseda. Njena makova potica, v kateri so se menjavale debele plasti testa in makovega nadeva, je še danes ena mojih najljubših!

Makova gnezda z limono

Za 10–12 kosov.

  • 500 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica medu
  • 1 jajce
  • 2 žlici ruma
  • pol vrečke suhega kvasa
  • naribana lupinica 1 limone
  • ščep soli

Nadev

  • 200 g mletega maka
  • 2 dl sladke smetane
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 jabolko
  • 3–4 žlice drobtin
  • 2 žlici ruma

Preliv

  • 3–4 žlice limonovega soka
  • 5–7 zvrhanih žlic sladkorja v prahu

In še

  • malo moke (ko razvaljamo)
  • kos papirja za peko

Priprava

1. Najprej testo: v mlačnem mleku raztopimo med in suhi kvas. Počakamo približno pet minut, nato to mešanico vlijemo v posodo k moki, kamor smo ob rob dodali sol. Med mešanjem dodajamo še preostale sestavine za testo. Dobro ga umesimo – z električnim mešalnikom to traja dobrih 5 minut. Testo nato pokrijemo in pustimo počivati na sobni temperaturi, da naraste.

2. Ko testo vzhaja, pripravimo nadev, za katerega zavremo sladko smetano. Z vrelo smetano prelijemo mleti mak, zraven dodamo še sladkor, rum, drobtine ter olupljeno in naribano jabolko. Pomešamo in dodamo še jajce. Znova premešamo do gladkega.

3. Vzhajano testo prevrnemo na rahlo pomokano površino in ga razvaljamo za mezinec debelo. Nato enakomerno namažemo z nadevom in zvijemo v štrukelj (kot potico).

4. Štrukelj razrežemo na približno 2 cm debele kose, ki jih polagamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Ko so vsi kosi na pekaču, jih pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure, da še malo vzhajajo.

5. Spečemo v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj Celzija. Pečemo približno pol ure oziroma toliko časa, da se makova gnezda lepo obarvajo.

6. Ohladimo in premažemo z limonovim sladkorjem, ki ga pripravimo tako, da limonov sok zmešamo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: Recept in namigi, da bo martinova račka odlično uspela (VIDEO)
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana