Marmeladni žepki: preprosta klasika

Recept Gabriele Zupan, legendarna kuharice stare šole, ki je desetletja nazaj učence razveseljevala s tako dobrimi jedmi, da jih še danes pomnijo.

Zgodbo, o šolski kuharici, kakršnih ni več, nikar ne pozabite prebrati, tukaj pa z vami delimo še recept iz njene knjižice dobrot, ki bo zagotovo tudi vas ponesel nazaj v otroštvo in vam polepšal jesen.

Marmeladni žepki

  • 350 g moke
  • 170 g surovega masla
  • 90 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • naribana limonova lupinica
  • malo mleka ali smetane

Nadev

  • marmelada

In še

  • beljak, sladkor v prahu

Priprava

1. Med moko razdrobimo surovo maslo. Pridamo sladkor, rumenjak in naribano limonovo lupinico in toliko mleka ali smetane, da se napravi testo.

2. Nato ga (na rahlo pomokani površini) tanko zvaljamo in izrežemo kvadratke. Robove premažemo z beljakom.

3. V sredino damo za slabo žličko marmelade in naredimo trikotnik.

4. Premažemo z beljakom in spečemo v pečici. Pečeno potresemo s sladkorjem v prahu.

Namig: V Jelinih kuharskih zapiskih ne piše, koliko časa in na koliko stopinjah se peče. Mi bi predlagali kakih 15 minut v pečici, ogreti na 180 ali 190 stopinj Celzija.
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed