Marmorni kolač s kostanjem

Odpri galerijo
A+ A-
Skodelica kave ali čaja bo dobila nadvse sočen prigrizek.
Naj vam zaupam, da sem ga v tednu dni naredila dvakrat. Sočnost in rustikalen videz sta ključ do uspeha. Recept lahko še prilagodimo: testa ne ločimo kot pri marmornem kolaču, temveč vse skupaj pomešamo s čokolado v prahu, nato dodamo kozarec amaren v gostem sirupu. Oblijete ga lahko tudi s čokolado, vendar menim, da bo okus premočan. Odlični sta obe različici.
Sestavine
- 250 g kostanjevega pireja
- 200 g masla, 5 jajc
- 100 g sladkorja (za sladkosnede 200 g)
- žlička limonove lupinice
- ščepec soli, 250 g moke
- pol vrečke pecilnega praška
- 2 žlici čokolade v prahu, 5 žlic ruma
Priprava
1. Jajca ločimo; iz beljakov stepemo sneg.
2. Rumenjake, maslo, sladkor, limonovo lupino in sol z električnim mešalnikom penasto stepemo.
3. Moki dodamo pecilni prašek, nato dodamo k masleni zmesi in premešamo.
4. V testo ročno vmešamo kostanjev pire, rum in čisto na koncu, narahlo, še sneg iz beljakov.
5. Pečico vključimo na 185 stopinj. Pekač za šarkelj naoljimo in ga dobro potresemo z moko ali drobtinami.
6. Testo razdelimo: v en del vmešamo čokolado v prahu.
7. V pekač razporedimo najprej svetlo testo in povrhu potresemo temno (s palčko lahko premešamo, da dobimo zanimiv vzorec).
8. Pečemo 45 minut. Pečeno ohladimo v pekaču, tako bo šlo iz njega brez težav.
Priporočamo: To so tri najboljše torte našega rojstnodnevnega natečaja
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 2.11.2018 ob 08:11