Odprta Kuhinja

Maroulosalata: zelena grška solata, ki bo postala vaša stalnica

Odpri galerijo
A+   A-
Prepričani smo, da grško solato dobro poznate, a letos si iz Grčije pot na naše mize utira tale zelena različica.


Poletja še ni konec in vrtovi še vedno strežejo z zakladnico pridelkov. Morda pa je prva jed, ki pade na pamet, ko pomislimo, kaj pripraviti iz vrtnin, solata. Kumarice, paprike in paradižnik bi kaj hitro spremenili v krožnik šopske ali grške mešanice, zelene liste bi verjetno pripravili na klasičen način, natrgane, z malo česna, kisa in olja. Kaj pa če bi tudi zeleno solato pripravili po grško?

Morda ste v teh dneh na tako že naleteli. Na družbenih omrežjih namreč lahko najdemo malo morje receptov in nasvetov, kako jo pripraviti, zato bi jo brez pomisleka lahko označili za viralno. Pripravljajo jo prav vsi, navdušenci nad zelenjavo, svežimi jedmi in vitaminskimi bombami in grška zelena solata je pravzaprav ravno popolna kombinacija vsega trojega. Običajen solatni krožnik, ki ga nekaj dodatnih (a enostavnih) korakov v pripravi povzdigne na višji nivo. Potrebnega bo nekaj sekljanja, potrebovali pa bomo tudi začimbo, ki je sicer v zeleni solati v domači kulinariki nismo vajeni. A nič za to, posodobitve in izboljšave so v kuhinji vedno dobrodošle.

Tole je kar dobra osnova za solato, ki se je trenutno lotijo vsi, ki kaj veljajo na družbenih omrežjih. (Foto: Candice Bell/getty Images)
Tole je kar dobra osnova za solato, ki se je trenutno lotijo vsi, ki kaj veljajo na družbenih omrežjih. (Foto: Candice Bell/getty Images)

Sesekljana kombinacija sestavin, ki je niste pričakovali


Grki tej različici solate pravijo maroulosalata, poleg glave zelene solate, za katero je zaželeno, da je čim bolj hrustljave sorte (v mislih imamo romansko, ledenko ali kristalko), pa vanjo mešajo še por, mlado čebulo, feto in kot že omenjeno, grške začimbe. Grških korenin je tudi dresing, ki ga pripravimo iz limonovega soka, soli, suhega origana in ekstra deviškega oljčnega olja. Vse skupaj bomo dodatno aromatizirali še z zelišči. Ta najdemo kar na domačem vrtu. Drobnjak in meta bosta poskrbela za ostrino in svežino okusa, seveda pa smo lahko bolj fleksibilni in po okusu in potrebi posežemo tudi po peteršilju, sveža zelišča pa zamenjamo s suhimi, če imamo ta pač pri roki.

Še ena posebnost te sesekljane solate, ki vas morda malce spominja na zeleno boginjo, za katero so pred meseci noreli v Hollywoodu, je nujna hrustljava tekstura. Kot smo že omenili zgoraj, si to zagotovimo že z izbiro prave sorte zelene surovine, še večjo intenziteto pa bomo pridobili z dodatnim korakom priprave. Solato bomo namreč okopali v ledeni kopeli in tako poskrbeli, da bo zares zavidljivo hrustala.

To pa je najkrajša pot do lepo homogenega preliva. (Foto: Candice Bell/getty Images)
To pa je najkrajša pot do lepo homogenega preliva. (Foto: Candice Bell/getty Images)

Zelena grška solata


Zelena različica kultne grške solate, ki hrusta na drugačen način, a ostaja kremasta in slana, za kar poskrbi odmerek sira feta. Bogat krožnik zelenjave, ki ne bo pustil ravnodušnih niti tistih, ki sicer niso najbolj navdušeni, ko za kosilo prednje postavimo solato. Velik odmerek vitaminov in mineralov, ki nam bo pred prihajajočimi ohladitvami še kako prišel prav.

Za 4 osebe.

  • 2 veliki glavi romanske solate (ali druge hrustljave sorte)

  • 4 mlade čebule

  • šopek drobnjaka

  • šopek mete (lahko nadomestite s peteršiljem)

  • za dobro pest drobljenega feta sira


Preliv

  • sok ene limone

  • sol

  • pol žličke origana

  • tretjina skodelice ekstra deviškega oljčnega olja


Priprava


1. Najprej poskrbimo za hrustljavost. Veliko skledo napolnimo z ledom in mrzlo vodo. Solato sesekljamo na ozke trakove in jo potopimo v ledeno kopel za približno 5 minut.

2. Med tem dobro operemo in sesekljamo zelišča in mlado čebulo.

3. Nato zamešamo preliv: v skodelico iztisnemo limono, dodamo sol, origano in premešamo. Prav tako med mešanjem z metlico vlijemo še oljčno olje, da dobimo svilnato gladko emulzijo. Če ga imamo pri roki, to hitreje in bolje naredimo tudi v multipraktiku.

4. Odcedimo solato in jo osušimo s pripomočkom za sušenje zelenjave.

5. Pretresemo v skledo, dodamo zelišča in feto ter vse skupaj dobro premešamo oziroma pretresemo.

6. Prelijemo s prelivom in postrežemo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila, za katera umažemo samo en lonec

Naslovna fotografija: Candice Bell/getty Images
Datum Objave: 7.9.2023 ob 11:09

Več iz te teme:

grška solatazelena solatamaroulosalata

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.