Matevž in kisla repa

Matevž, po domače krompirjev mož.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.

Sestavine

– večja pločevinka fižola
– 4 večji krompirji, 500 g kisle repe, 2 lista lovorja, sol

Priprava

1. Krompir olupimo, narežemo na kose in kuhamo do mehkega v slani vodi, približno 15 minut.

2. Medtem v drugem loncu pristavimo kislo repo, ji dodamo zajemalko vode, lovor, zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo. Repa naj ves čas malenkost vre.

3. Ko je krompir kuhan, odlijemo skoraj vso vodo, a jo prihranimo. H krompirju stresemo vložen fižol in kuhamo 5 minut, da se fižol ogreje. Nato vse skupaj pretlačimo v gladek pire. Po potrebi prilivamo prihranjeno krompirjevo vodo, da dobimo primerno gostosto.

4. Matevž ponudimo s kuhano kislo repo in hrustljavo pečenico.

Opomba: Namesto fižola iz pločevinke uporabite kuhan fižol, ki ste ga namočili čez noč in skuhali do mehkega. Razmerje med krompirjem in fižolom določite sami: z več fižola je matevž temnejši in obratno.

Nasvet: Kar matevža ostane, ga shranite v hladilnik za jutri ali v posodici v zamrzovalnik za kdaj drugič. Z njim prehransko obogatite marsikatero juho ali enolončnico z zdravju prijaznimi rastlinskimi beljakovinami in vlakninami. Kar vam ostane vode, v kateri ste kuhali pečenico, jo prihranite za četrtkovo enolončnico.

Ste vedeli: Da matevž s kislim zeljem postane jed, ki ji rečemo medved.

Naredimo vnaprej: Matevž in kislo repo zlahka skuhate že prejšnji večer. Pečenica je okusnejša pravkar pečena, vsekakor pa jo lahko vsaj skuhate prejšnji večer.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Bučna juha z bučkinimi rezanci in lečo

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.