Odprta Kuhinja

Medenjaki brez moke

A+   A-

Začimbe v vsako praznično sladico ne sodijo, spet drugje so skoraj pravilo – na primer v testu za medenjake! Nekaj je stalnega, nekaj pa spremenljivega: mi imamo za vas pet novih zamisli!

Medenjaki brez moke

Za cel kup, približno 100 kosov!

300 g rjavega kristalnega sladkorja, vaniljev sladkor, 6 jajc

po 100 g kandirane limonine in pomarančne lupinice

po 200 g mletih in nasekljanih lešnikov

80 g mletih mandljev, 80 g grobo mletih orehov

lupinica 1 limone in 1 pomaranče

30 g začimbne mešanice za medenjake

mandlji brez lupine za okrasitev

Kandirano lupinico limone in pomaranče v pokončnem mešalniku ali ročno nasekljamo prav na drobno.

Nasekljamo in zmeljemo lešnike, orehe in mandlje.

Sladkor in jajca stepemo, da se sladkor raztopi in dobimo penasto kremo.

V jajčno kremo stresemo zmlete kandirane lupinice limone in pomaranče ter zatem vse druge sestavine. Dobro premešamo. Postavimo v hladilnik za 24 ur.

Naslednji dan pripravimo pekač za peko piškotov in vključimo pečico na 200 stopinj.

Z žličko zajemamo testo in ga ročno oblikujemo v kroglico velikosti oreha. Če želimo medenjake brez moke, jih polagamo na peki papir v pekaču, če nas moka ne moti, lahko uporabimo piškotne oblate premera 4 cm. Najlažje bomo oblikovali lepe kroglice z vlažnimi rokami.

Na sredino pritisnemo mandljevo jedrce, brusnico, lešnik ali okrasimo kako drugače.

Pečemo 15 minut, nato ohladimo.
besedilo in recepti Mirjam Grilc fotografije Eva Legiša
Datum Objave: 5.12.2017 ob 13:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: