Medenjaki brez moke
A+ A-
Začimbe v vsako praznično sladico ne sodijo, spet drugje so skoraj pravilo – na primer v testu za medenjake! Nekaj je stalnega, nekaj pa spremenljivega: mi imamo za vas pet novih zamisli!
Medenjaki brez moke
Za cel kup, približno 100 kosov!
300 g rjavega kristalnega sladkorja, vaniljev sladkor, 6 jajc
po 100 g kandirane limonine in pomarančne lupinice
po 200 g mletih in nasekljanih lešnikov
80 g mletih mandljev, 80 g grobo mletih orehov
lupinica 1 limone in 1 pomaranče
30 g začimbne mešanice za medenjake
mandlji brez lupine za okrasitev
Kandirano lupinico limone in pomaranče v pokončnem mešalniku ali ročno nasekljamo prav na drobno.
Nasekljamo in zmeljemo lešnike, orehe in mandlje.
Sladkor in jajca stepemo, da se sladkor raztopi in dobimo penasto kremo.
V jajčno kremo stresemo zmlete kandirane lupinice limone in pomaranče ter zatem vse druge sestavine. Dobro premešamo. Postavimo v hladilnik za 24 ur.
Naslednji dan pripravimo pekač za peko piškotov in vključimo pečico na 200 stopinj.
Z žličko zajemamo testo in ga ročno oblikujemo v kroglico velikosti oreha. Če želimo medenjake brez moke, jih polagamo na peki papir v pekaču, če nas moka ne moti, lahko uporabimo piškotne oblate premera 4 cm. Najlažje bomo oblikovali lepe kroglice z vlažnimi rokami.
Na sredino pritisnemo mandljevo jedrce, brusnico, lešnik ali okrasimo kako drugače.
Pečemo 15 minut, nato ohladimo.
besedilo in recepti Mirjam Grilc fotografije Eva Legiša
Datum Objave: 5.12.2017 ob 13:12