Odprta Kuhinja

Medenjaki po klasičnem skandinavskem receptu

Skandinavski medenjaki
Odpri galerijo
A+   A-
Čisto takšni, kot so medenjaki iz pravljic.

Znova smo pekli in testirali piškote z Neli Selan in Leo Sterle, našima šefinjama kuhinje v centru Kult 316. Predpriprava je dolga, pečeni so hitro, zdržijo pa potem tudi celo večnost. Krasen, staromoden recept, prilagojen samo toliko, da kot sladilo uporablja tudi med.

Sestavine

  • 175 g sladkorja, 140 g medu
  • 100 ml mleka
  • 125 g masla (narezanega na 2 cm velike kocke)
  • 1 žlička soli
  • po pol žlice mletih klinčkov, ingverja in kardamoma
  • 1 žlica cimeta, 500 g bele moke
  • pol žlice sode bikarbone

Priprava

1. Sladkor, med in mleko damo v kozico, zavremo, nato odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi do mlačnega.

2. Maslo, sol in vse začimbe damo v večjo skledo, nato prilijemo mlačen medeni sirup. Mešamo, da se vse maslo stopi, zmes pa nato ohladi na sobno temperaturo.

3. Moko presejemo s sodo bikarbono in dodamo v posodo k drugim sestavinam ter premešamo/vgnetemo, toliko, da se vse sestavine enakomerno razporedijo in povežejo. Oblikujemo v gosto kepo, ovijemo s plastično folijo in prestavimo v hladilnik, kjer lahko čaka tudi več dni, če smo na tesnem s časom. Najboljši rezultat bo nekje po dveh dneh.

4. Dokončamo: testo vzamemo iz hladilnika, ne obupamo nad tem, kako je trdo. Razdelimo ga na manjše koščke, da ga bomo sploh lahko razvaljali. Vsak košček razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini (ne preveč moke, da se ne izsuši, valjamo na približno pol centimetra debelo). Z značilnimi modelčki izrezujemo medenjake in jih prestavljamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

5. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in po serijah pečemo medenjake: v pečici naj ostanejo okrog pet minut, ves čas opazujemo, ker se ob robovih radi za­smodijo. Ko jih bomo jemali iz pečice, bodo še nekoliko mehki, a nič ne de: ko se bodo ohlajali (pustimo na peki papirju), se bodo strdili.

Namig: Ti medenjaki so med tistimi, ki jih boste ocenili kot trše. Ampak ni lepšega kot tak piškot, ki ga pomakamo v dober čaj. Lahko božični, lahko črni. Lahko pa tudi v čisto navadno toplo mleko.

 

Fotografija: Quanthem/Getty Images

Datum Objave: 5.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

medenjakipiškoti

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja