Medenjakove kroglice, ki se jim ta december ne boste mogli upreti
Najboljše na svetu! Izredno preprosta in hitra priprava. Za približno 18 kroglic.
Kaj je še boljšega od preprostega recepta za dišečo sladico, ki je nekakšna variacija medenjakov, ki jih poznamo, zapakirana v lične kroglice, oblite s čokolado? Verjemite, te medenjakove grižljaje boste želeli uvrstiti na seznam tradicionalnih piškotov, ki jih pripravljate vsako božično sezono.
Sestavine
Masa
- 125 g sira maskarpone
- 20 g sladkorja v prahu
- 30 g cvetličnega medu
- 2 žlički začimb za medenjake (cimet, piment, mleti klinčki, muškatni orešček, ingver)
- žlička naribane pomarančne lupinice
- 125 g mletih keksov plazma
Glazura
- 150 g bele čokolade + 15 g olja ali rastlinske masti
- 150 g temne čokolade + 50 g olja oz. rastlinske masti
Priprava
1. V posodo damo vse sestavine za kroglice in dobro premešamo s spatulo. Maso postavimo v hladilnik za 30 minut, da bomo lažje oblikovali kroglice.
2. Naredimo kroglice premera 1,5 cm. Za 15 minut jih damo v hladilnik in se lotimo glazure.
3. Čokoladi stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici in jima primešamo maščobo.
4. Hladne kroglice pomakamo v glazuro, pomagamo si z vilicami in jih odlagamo na papir za peko. Poljubno jih okrasimo, npr. s posipi, mrvicami …
5. Za 10 minut jih vrnemo v hladilnik, da se čokolada strdi, nato jih že lahko ponudimo.
Preberite še: Kako naredimo išlerje
Fotografija: Sonja Ravbar
Test in priprava: Lea Sterle, slaščičarka z BIC Ljubljana