Medenjakovi razpokančki, ki jih ne boste mogli pozabiti
Sladkosnedi Miklavž je svoje piškote letos že spekel, vi pa imate le še dan časa, da zanj pripravite še svoje. Nad temi bo gotovo navdušen.
Razpokančki so čisto preprosta pasma piškotov, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni. Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava pa je simpl kot pasulj, se nam pri ustvarjanju lahko pridružijo tudi naši najmlajši.
Sestavine
- 140 g masla sobne temperature
- 280 g moke
- večje jajce
- zvrhana žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke cimeta
- 2 žlički začimb za medenjake
- 150 g rjavega sladkorja
- sladkor v prahu
Priprava
- Maslo s sladkorjem mlatimo, da popeni, nato dodamo jajce.
2. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato primešamo k mokrim.
3. Dobljeno testo stisnemo v kepo, zavijemo v prozorno folijo za živila in za uro postavimo v hladilnik.
4. Po počitku najprej nastavimo pečico na 180 stopinj, nato pa od testa odtrgamo približno 20 g in oblikujemo kroglico.
5. Povaljamo jo v sladkorju v prahu.
6. Odvečni sladkor otresemo, drugače ga bo preveč in bo kazil podobo razpokančka.
7. Kroglico postavimo na pekač, prekrit s peki papirjem.
8. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
9. Razpokančke pečemo 10–12 minut.
Poizkusite še: Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem