Medeno pecivo s pivom in čokolado

Popoln zadetek tudi za zajtrk – namazano z maslom!

Je sočno, okusi rahlo zamolkli, a polni, nežno sladki, z malo grenčine po kostanjevem medu, ki je specifičen. Za tem pecivom pa stoji tudi zgodba: prejšnjo soboto sem se mudila na Koroškem na Muti, kjer smo imeli prireditev, posvečeno zeliščnim rastlinam. Poleg mene je bila čebelarka Marjana, ki je pripravila odlično medeno pecivo. Kar nisem ga mogla nehati jesti in sem seveda »nafehtala« recept. Osnova je bila postavljena, a sem ga dodobra obrnila, kajti ideje so se mi kar porajale. Mleko je zamenjalo pivo, dodala sem temno čokolado in suho sadje po svojem okusu.

Sestavine

– 450 g kostanjevega medu, 250 ml svetlega piva
– jajce, 500 g pirine polnozrnate moke
– 300 g suhega sadja (praženi lešniki, fige, brusnice)
– 60 g temnih čokoladnih solzic
– lupinica 1 večje limone
– zvrhana žlička sode bikarbone

Priprava

1. Pečico vključimo na 175–180 stopinj, pripravimo pekač z višjim robom (35 x 24 cm) in ga obložimo s peki papirjem.

2. Pražena lešnikova jedrca ročno stremo v mož­narju, da dobimo manjše koščke. Na manjše koščke narežemo še fige in brusnice.

3. V skledi pomešamo med in pivo, nato dodamo jajce in preostale sestavine ter umešamo testo. Vlijemo ga na pekač in pečemo 35 minut.

4. Pečeno delno ohladimo in odstranimo peki papir, narežemo in ponudimo.

Preberite še: Gratinirane palačinke s skuto in slivovo marmelado

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed