Mehke brezmlečne palačinke z ovsom in mandlji

Te debelajske vedno pritegnejo pozornost – pa še brez mleka so lahko.

Sestavine

– 50 g dobro mletega ovsa, 50 g mletih mandljev, jajce
– 3 žlice moke, pol žličke pecilnega praška, ščepec soli
– 250 ml sojinega mleka z okusom vanilje (ali drugega rastlinskega mleka in kanec ekstrakta vanilje)
Dodatek
– agavov sirup, skodelica jagodičevja, sladkor v prahu

Priprava

1. Vse sestavine razen dodatkov damo v mešalnik in mešamo, da dobimo gladko zmes, nato pustimo, da testo počiva 10 minut. V tem času se bo zgostilo: biti mora precej gostejše kot za navadne palačinke, da gre skoraj že težko z zajemalke. Po potrebi dodamo še moko ali sojino mleko, da dobimo želeno teksturo.

2. Manjšo ponev postavimo na štedilnik in segrejemo, nato prilijemo kanec olja.

3. V ponev razporedimo manjšo zajemalko zmesi za palačinke: vlijemo na sredino ponve in oblikujemo v krog, lahko si pomagamo tudi z žlico. Pustimo minuto ali dve, da se palačinka s spodnje strani zlato zapeče, naraste, z zgornje pa se na površini začnejo delati mehurčki. Nato previdno obrnemo in spečemo še na drugi strani.

4. Ko je palačinka pečena, jo vzamemo iz ponve in postavimo na stran. Postopek nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega testa, po potrebi dodajamo maščobo.

5. Palačinke zložimo v stolp na krožnik (drugo na drugo) in povrhu nakapamo agavov sirup. Lahko uporabimo tudi javorjev sirup ali med. Na vrh palačink nagrmadimo še sveže jagodičevje in narahlo posujemo s sladkorjem v prahu. Še toplo postrežemo.

Namig: Če mletega ovsa nimamo, ga hitro pripravimo tako, da stresemo ovsene kosmiče v mešalnik in pulzno mešamo, dokler se ne zmelje.

Recept in fotografija: Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Preberite še: Tako bodo palačinke odlično uspele

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.