Melomakaroni: grški praznični piškotki

Začimbe in med, okusi decembra, ki se topijo v ustih.

Sestavine za medeno kopel

– 200 ml vode, 200 g sladkorja
– 200 g medu, cimetova palčka
– 40 ml ruma, košček pomarančnega olupka

Sestavine za piškote

– 125 ml oljčnega olja, 115 g masla sobne temperature
– 100 g sladkorja v prahu
– 60 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 60 ml ruma
– lupinica 1 pomaranče
– po 2 žlički kardamoma in cimeta
– žlička mletih klinčkov
– žlička pecilnega praška
– ½ žličke sode bikarbone
– ščep soli, 500 g moke
– posip
– pest nasekljanih rozin in lešnikov ali drugih oreškov

Priprava

1. Najprej naredimo sirup: zmešamo vse sestavine, zavremo in pustimo rahlo vreti 10 minut.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Maslo, olje, sladkor in začimbe stepamo približno 5 minut.

4. Tej zmesi dodamo v posebnem lončku pripravljeno mešanico pomarančnega soka, ruma, sode bikarbone in pecilnega praška.

5. Umešamo še moko in po potrebi testo dokončno zamesimo na pultu.

6. Iz testa oblikujemo kroglice velikosti oreha in jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem, po dva centimetra narazen. Pečemo jih 25 minut.

7. Še vroče piškote okopamo v topli medeni kopeli ter posujemo z lešniki in rozinami, ohlajene pa lahko povaljamo v sladkor v prahu ali oblijemo s čokolado.

Poskusite še: Piškoti iz ponve

Preberite tudi: Sedem stvari, ki jih morate vedeti, preden se lotite peke z otroki

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.