Ikea razkrila recept za svoje mesne kroglice, ki jih lahko pripravite doma

Pogrešate Ikeine mesne kroglice? Tako jih pripravite v domači kuhinji.

Zaradi pandemije so bile pri nas skoraj dva meseca zaprte kuhinje restavracij, ki so z včerajšnjim dnem ponovno odprle svoje terase. Svoje poslovalnice pa je bila primorana zapreti tudi nadvse priljubljena trgovina s pohištvom, Ikea. Čeprav jo pri nas že nestrpno pričakujemo, se v času karantene pač ne moremo odpeljati na izlet čez mejo, kjer bi z veseljem kupili kakšen kuhinjski pripomoček ali pa kos pohištva. Nakupovanje v Ikei je tako za nekaj časa nemogoče, mnogi oboževalci omenjene trgovine pa pogrešajo tudi slovite Ikeine mesne kroglice, ki si jih ob koncu nakupovanja lahko privoščite v njenih poslovalnicah.

Če ste v njih nadvse radi uživali tudi sami, vas bo verjetno nadvse razveselila novica, da po novem lahko Ikeine kroglice pripravite tudi v svoji domači kuhinji. Pa ne tiste zamrznjene, ki so na voljo v njihovih trgovinah. Ikea je namreč izdala recept za pripravo svoje švedske specialitete.

»V Ikei se zavedamo, da mnogi naši kupci v času karantene pogrešajo tudi naše mesne kroglice,« je povedala Lorena Lourido, managerka prehrane v Ikeinih trgovinah. »Zato smo se odločili, da razkrijemo recept zanje ter svojim kupcem predamo popolnoma preprosta navodila za pripravo mesnih kroglic v domači kuhinji. Potrebujete le nekaj sestavin, ki so popolnoma dostopne, mi pa upamo, da spodbudimo vse, ki doma trenutno iščete navdih za domačo kuharijo.«

Ikea je tako pripravila letak, na katerem lahko sledite receptu na način, kakor sicer sledite njihovim navodilom za sestavljanje pohištva. Brošuro si lahko ogledate na spodnji sliki, recept pa gre takole.

Sestavine

Kroglice

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 250 g mletega svinjskega mesa
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 sesekljan strok česna
  • 100 g krušnih drobtin
  • 1 jajce
  • 5 velikih žlic mleka
  • sol in poper

Kremna omaka

  • nekaj kapljic olja
  • 40 g masla
  • 40 g bele moke
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml goveje jušne osnove
  • 150 ml smetane za kuhanje
  • 2 čajni žlički sojine omake
  • 1 čajna žlička gorčice

Priprava

1. Najprej pripravimo kroglice. Skupaj zmešamo govedino in svinjino. Nato dodamo sesekljano čebulo in česen, krušne drobtine in jajce ter dobro premešamo. Dodamo še mleko, sol in poper po okusu.

2. Mesno mešanico s prsti oblikujemo v majhne kroglice, zložimo na krožnik, nato pa za dve uri postavimo v hladilnik, da bodo lažje ohranile svojo obliko med peko.

3. Nato v ponvi segrejemo olje in vanj položimo kroglice. Pečemo toliko časa, da lepo porjavijo. Nato jih preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom ter pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija še 30 minut.

4. Lotimo omake. V ponvi stopimo maslo in dodamo 40 g moke ter mešamo 2 minuti, da se zmes poenoti. Dodamo zelenjavno in mesno jušno osnovo in še naprej mešamo. Nato dodamo smetano, sojino omako in gorčico. Mešamo, nato pa počakamo, da prične brbotati.

5. Kroglice serviramo na krožnik in jih prelijemo z omako. Zraven postrežemo pire ali kuhan mladi krompir. Uživajte!

Preberite še: Podatek, na katerega so Italijani najbolj pozorni ob nakupu testenin

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed