Odprta Kuhinja

Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
No, poglejte, kaj vse je mogoče, če dodamo ščepec ustvarjalnosti. Pečenice v novi preobleki.Pečenice in zelje spadata med legendarne duete, ki se na krožniku običajno znajdejo v eni in isti obliki. Da zbrani ob nedeljskem kosilu ne bi vsi zehali na polna usta, jih presenetimo s klasiko v moderni preobleki – s pečenicami v obliki sočnih mesnih kroglic, ki se namakajo v gosti omaki s kislim zeljem.
Zraven priporočamo: Matevževi lulčki

Mesne kroglice iz pečenic v omaki s kislim zeljem  • 500 g kislega zelja

  • 2 pečenici

  • 2 čebuli

  • 4 stroki česna

  • 2 žlici olja

  • lovorov list

  • 2 žlici moke

  • sol, poper

  • žlica mlete rdeče paprike

  • žlica paradižnikovega koncentrata


Priprava


1. Zelje: čebuli in česen na drobno sesekljamo.

2. Velik lonec postavimo na srednji ogenj, vanj nalijemo za dve žlici olja in popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo česen.

3. Ko česen zadiši, potresemo z žlico mlete rdeče paprike in pomešamo. Dodamo žlico paradižnikovega koncentrata in spet dobro premešamo.

4. V kastrolo zdaj stresemo malo splaknjeno kislo zelje in zraven vržemo lovorov list. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa zalijemo s toliko vode, da pokrije zelje.

5. Pisker pokrijemo in kuhamo toliko časa, da se zelje zmehča, približno 40–50 minut.

6. Lonec odkrijemo in vanj zlijemo mešanico dveh žlic moke in 50 ml vode. Dobro premešamo in pustimo, da zelje v omaki še enkrat zavre, nato solimo in popramo po okusu.

7. Mesne kroglice: pograbimo pečenico, ji odrežemo en konec in skozi nastalo luknjo izstisnemo malo mase, ki je v njej. Z rokami oblikujemo maso v kroglico. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh pečenic. Ovoj zavržemo.

8. Na močan ogenj postavimo ponev in vanjo vlijemo za žlico olja. Ko se ponev dodobra segreje, v njej popečemo mesne kroglice. Med veselim kotaljenjem jih pečemo jih toliko časa, da se z vseh strani lepo zapečejo – dobrih 5 minut.

9. Zapečene kroglice z maščobo vred stresemo v lonec z zeljem.

10. Ob brbotanju kuhamo še 10 minut, s čimer poskrbimo, da so kroglice tudi v sredini kuhane, zelje pa se navzame okusa po njih.
Priporočamo še: Kultne jedi: Kimči – naravno kisanje zelenjave po korejsko
Datum Objave: 29.1.2021 ob 11:01

Več iz te teme:

kislo zeljemesne kroglicepečenice

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.