Danes za kosilo: Mesne kroglice s krompirjevim pirejem

Po domače čufti – otroška klasika, ki jo obožujemo tudi odrasli.

Priprava: 20 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

– 750 g mletega mesa
– majhna čebula, 2 rezini starega kruha (ali 4 žlice krušnih drobtin)
– jajce, sol, poper, malo moke
– krepak ščep muškatnega oreščka
– pločevinka vloženega paradižnika
– kozarec vina, olje za peko

Preberite še: Sedem največjih napak, ki jih ne smete zagrešiti, ko kuhate pire

Priprava

1. Kruhu odstranimo skorjo, ga nadrobimo v skledo in namočimo z vodo.

2. Medtem drobno narežemo čebulo, jo stresemo v globoko ponev in na malo olja svetlo popražimo.

3. V skledo damo meso, ga solimo, začinimo, dodamo jajce, namočen kruh in zmes kar z rokami krepko premešamo. Oblikujemo za jajce velike mesne kroglice. Vsako povaljamo v moki.

4. Mesne kroglice postopno opečemo v ponvi na malo olja in prelagamo na krožnik, dokler ne opečemo vseh.

5. Ogenj zmanjšamo, v ponev nalijemo vino in z lopatico postrgamo ostanke od pečenja, da bo imela omaka odličen okus. Dodamo paradižnik, previdno vložimo še opečene mesne kroglice in nad šibkim ognjem pokrito ali napol pokrito kuhamo 20 minut. Po potrebi prilijemo še malo vode in proti koncu omako po okusu in po potrebi solimo.

6. Ponudimo s krompirjevim pirejem in veliko skledo zelene solate. Za posladek pa, ker je praznični dan, krepka porcija sladoleda.

Nasvet: Pri opekanju mesnih kroglic bodite previdni, nikar jih ne prismodite. Le tako bodo ostanki peke v ponvi dali omaki imeniten okus. Mesne kroglice lahko tudi spečete v ponvi in jih nato prestavite v omako. Za peko boste potrebovali 15–20 minut.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana