Mesne kroglice s testenim rižkom, ki se jim ne boste mogli upreti

Mesne kroglice malo drugače. Tako, kot si jih zamisli Nigella Lawson.

»Testeni rižek je neomajna stalnica v moji shrambi. Pogosto ga postrežem namesto riža ali krompirja, preprosto zabeljenega z maslom in soljo, morda le še s ščepom muškatnega oreška ali parmezana ali pač obojega. Velikokrat pa skuham jed, ki ji pravijo v Italiji pasta risottata, neke vrsta rižote s testeninami. To je čudovita enolončnica in tale spodaj je njen eminentni primerek,« v svoji novi kuharici Pri moji mizi zagotavlja Nigella Lawson.

Sestavine za 4–6 oseb

Mesne kroglice
– 500 g mlete govedine
– 1 veliko jajce, rahlo stepeno
– 3 žlice nasekljanega peteršilja pa še malo, ko postrežemo
– 2 žlici suhih drobtin
– 60 g parmezana, ki ga drobno nastrgamo, pa še malo za posip
– 1/2 žličke solnega cveta
– 2 stroka česna, olupljena in sesekljana

Omaka
– 1 l hladne vode
– 2 žlici oljčnega olja (30 ml)
– 1 čebula (približno 150 g), olupljena in drobno nasekljana
– 2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
– 2 žlički suhega origana
– 60 ml (4 žlice) rdečega vermuta, lahko nadomestimo z belim vinom
– 2-krat 400 g vloženega paradižnika (v pločevinki)
– 1/2 žličke solnega cveta
– 275 g testenega rižka

– kos parmezana za ribanje, ko postrežemo

Priprava

1. Velik pekač obložimo s tanko gospodinjsko folijo, potem pa v veliki skledi združimo vse sestavine za mesne kroglice in jih z rokami nežno premešamo. Nikar jih ne mesimo preveč, saj bodo tako mesne kroglice pregoste in zbite.

2. Od mase odščipnemo kos in ga med dlanmi povaljamo v kroglico, velikosti nekje med paradižnikom češnjevcem in orehom. Kroglice polagamo na obložen pekač. Dobiti bi morali 30 kroglic.

3. Merilni vrč napolnimo z 1 litrom hladne vode in postavimo nekam ob štedilnik.

4. V kozico z debelim dnom in pokrovom, ki je dovolj velika, da bomo v njej lahko združili vse kroglice s testeninami, nalijemo olje in ga razgrejemo. Dodamo nasekljano čebulo in pri srednji temperaturi med občasnim mešanjem pražimo kakšnih 10 minut, da se čebula popolnoma zmehča, potem primešamo še peteršilj in origano in kuhamo še kakšno minuto, preden dolijemo vermut. Naj odbrbota. Po minuti dodamo še paradižnik. Prazne pločevinke od paradižnika na pol napolnimo z vodo iz merilnega vrča, jih malo zasučemo, da se odplakne ves paradižnik s sten pločevinke, in vlijemo v lonec skupaj z drugo vodo. Solimo. Zavremo, temperaturo znižamo, pokrijemo in pustimo, da se nežno kuha 10 minut.

5. Odkrijemo in v vrelo omako nežno pomečemo mesne kroglice. Trudim se, da bi padale v omako v koncentričnih krogih, začenši ob robovih kozice, toda to je bolj navada kot nujnost. Spet pokrijemo, potem temperaturo znižamo, pokrijemo in mesne kroglice kuhamo 20 minut. Pokrov dvignemo, dodamo testeni rižek, nežno premešamo in temperaturo dvignemo, da zabrbota. Pri živahnem vretju kuhamo 10–15 minut, da se testenine skuhajo. Občasno bo treba jed nežno premešati, da se rižek ne bo prijemal dna kozice.

6. Ponudimo v plitvih skledicah, potreseno s peteršiljem in s parmezanom na mizi.

Recept in fotografija sta iz nove kuharske knjige Nigelle Lawson Pri moji mizi. Knjiga, ki jo je prevedla Valentina Smej Novak, je izšla pri Založbi Vida.

Preverite še:

Fatteh z govedino in jajčevci

Najljubši piškoti Nigelle Lawson z dvojno čokolado in bučnimi semeni

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed