Miklavževi kvašeni polži
Se tudi vi sprašujete, kaj za parklja dela Miklavž čez leto do decembra, ko izvede svoj vlomilski pohod s podtikanjem daril? Izvedela sva, da Nikolaj v tem času pridno nabira sadje in oreščke, ki jih nato suši – v industrijskih količinah. V začetku decembra se mora vsega skupaj znebiti, zato to fašemo mi (če smo pridni).
Miklavževi kvašeni polži
Testo
- 500 g pšenične bele moke
- 80 g sladkorja
- 2 ščepca soli
- vrečka suhega kvasa (ali 25 g svežega)
- 1 jajce, 40 g masla
- 40 g olja
- 250 ml toplega mleka
- lupinica 1 bio limone
Nadev
- 5 žlic termostabilne marelične marmelade
- 80 g sušenih brusnic
- 80 g rozin
- 80 g sušenih marelic
- božični čaj
Priprava
1. V posodo vsujemo moko in dodamo suhi kvas, sladkor, sol, jajce, limonovo lupinico, stopljeno maslo in olje. (Če namesto suhega uporabljamo sveži kvas, ga prej raztopimo v toplem mleku.)
2. Prilijemo toplo mleko in vse skupaj zmešamo, nato pa dobro pregnetemo v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke. Testo moramo na roke gnesti približno 10 minut, drugače pa to delo najbolje opravi kuhinjski robot.
3. Testo naj v pokriti posodi vzhaja približno uro oziroma toliko, da se njegova prostornina podvoji.
4. Nadev – sadje: skuhamo dve skodelici božičnega čaja – eno zase, drugo pa za suho sadje. Sušene marelice sesekljamo in jih skupaj z brusnicami in rozinami stresemo v posodico in zalijemo z vročim čajem. Počakamo, da se namočeno sadje ohladi, nato ga odcedimo.
5. Oblikovanje in peka: testo prenesemo na pomokano površino in sploščimo, nato razvaljamo v pravokotnik, debel 0,5 cm. Od roba do roba ga premažemo z marelično marmelado. Po marmeladi razporedimo odcejeno sadje.
6. Testo zvijemo v dolgo kačo, ki ji z obeh koncev odščipnemo štrukeljčka (spekli ju bomo sicer skupaj s polži). Zvitek narežemo na 3–4 cm debela kolesca, ki jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Polži naj se na pekaču ne gnetejo, ker se bodo napihnili.
7. Pekač pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 30 minut, vmes segrejemo pečico na 180 stopinj.
8. Polže spečemo v dveh serijah, 15–20 minut.